Liderii industriei energetice se angajează să respecte reducerea cu 55% a GES până în 2030

0

Bogdan Tudorache

Liderii industriei energetice europene au remis o scrisoare de angajament către Comisia Europeană prin care susțin apelul către Uniunea Europeană de a se angaja să atingă neutralitatea emisiilor de carbon cel târziu până în 2050 și, în consecință, de a crește ținta de reducere a gazelor cu efect de seră (GES) pentru 2030 până la o scădere de cel puțin 55% față de nivelurile din 1990, în vederea alinierii la o traiectorie eficientă din punct de vedere al costului până în anul 2050, conform Enel.

Stabilirea acestor obiective va contribui la îndeplinirea ambițiilor din Acordul de la Paris și va demonstra capacitatea de lider a UE în abordarea schimbărilor climatice, încurajând și alte țări să îi urmeze exemplul.

”Tehnologiile care conduc la reducerea semnificativă a emisiilor sunt deja la dispoziția noastră, la prețuri din ce în ce mai competitive, putând fi implementate la scară largă. Un sistem energetic bazat pe surse regenerabile este cea mai eficientă și competitivă alternativă pentru a atinge decarbonizarea în întreaga economie. Tehnologiile pentru energie regenerabilă au înregistrat reduceri drastice ale costurilor și sunt acum competitive în ceea ce privește costul în comparație cu sursele convenționale de energie, în timp ce vehiculele electrice, pompele de căldură și alte tehnologii electrice pentru consumatori au atins, de asemenea, paritatea raportat la alternativele lor”, se arată în scrisoare.

Cu toate acestea, liderii energiei spun că este necesară aplicarea unor politici la nivelul UE, național și local pentru ca abordarea care implică cel mai mic cost să fie posibilă. Se așteaptă ca Acordul Verde European să ofere industriei europene calitatea de lider în economia globală cu emisii reduse de carbon, dar sunt necesare semnale clare cu privire la preț, pentru a investi în tehnologii curate.

”Un preț al certificatelor de emisii de carbon corect construit și condiții echitabile de concurență între transportatorii de energie sunt esențiale pentru aceste eforturi. UE trebuie să regândească sistemul de impozitare aplicat domeniului energetic, să restrângă plafonul sistemului UE pentru comercializarea certificatelor de emisii (EU ETS) și să actualizeze Rezerva pentru Stabilitatea Pieței (MSR), realizând în același timp o reutilizare eficientă a veniturilor pentru a asigura efecte macroeconomice pozitive și o tranziție justă. În plus, procesele curente de autorizare a investițiilor trebuie simplificate pentru a permite dezvoltarea exponențială necesară.

Credem cu tărie că poate fi atinsă o reducere a gazelor cu efect de seră de cel puțin 55% până în 2030 și neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050 printr-o cooperare puternică. Suntem pregătiți să ne aducem contribuția, investind în infrastructură neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și promovând adoptarea de tehnologii inovatoare, neutre în ceea ce privește emisiile de carbon, dar și competitive, care pot fi apoi implementate de companiile europene la nivel internațional”.

Share.

Lasă un comentariu