Acasă » Evenimente Trecute » Evenimente Trecute energynomics.ro » Liberalizarea pieței de energie – oportunitate pentru noi tipuri de afaceri (Energy Breakfast Club, 24 iunie)

Liberalizarea pieței de energie – oportunitate pentru noi tipuri de afaceri (Energy Breakfast Club, 24 iunie)

25 iunie 2015
Evenimente Trecute
energynomics

Din analiza integrată a evoluției pieței concurențiale de energie electrică din România, și a platformelor centralizate de tranzacționare introduse, se disting trei etape importante, cu caracteristici proprii: între 2000 și 2005, structura de piață dintre 2005 și 2012, și perioada de liberalizare venită după 2012, a afirmat Marian Cernat, director în cadrul ANRE, cu ocazia dezbaterii organizate de energynomics.ro la Energy Breakfast Club.

Din 2005, dezvoltarea nouă a reprezentat-o apariția unor mecanisme de piață pentru piața de echilibrare, în scopul corelării producției cu consumul prin instrumente concurențiale, a afirmat directorul ANRE. “Operând în timp real, piața de echilibrare este o piață critică și foarte tehnică […] Cei care furnizeaza energie de reglaj primesc cel puțin prețul ofertat, iar cei care produc dezechilibre în sistem plătesc prețul de dezechilibru”, a afirmat Marian Cernat. Deși lichiditatea pe această piață este redusă, autoritatea de reglementare este optimistă în ceea ce privește evoluția sa, deși este o piață dezavantajoasă pentru cei care se lasă echilibrați, a mai precizat Marian Cernat.

Întrebat pe marginea luării în considerare nu doar a capacităților mari de echilibrare a sistemului, precum proiectul propus la Tarnița, dar și a capacităților mai mici, mai flexibile, cu randamente din ce în ce mai bune și amplasate la producătorii volatili, Marian Cernat a precizat că piața de energie din România este capabilă să preia ambele tipuri de echipamente pentru echilibrare, iar dacă sunt semnale că sunt necesare reglementări specifice domeniului, vor fi tratate în consecință.

Descarcă prezentarea lui Marian Cernat.

Clientul în centrul inovării

În prezentarea susţinută la Energy Breakfast Club, Mirela Dima, CEO la CEZ Vânzare, compania de furnizare a energiei electrice din cadrul CEZ România, a argumentat în jurul beneficiilor și recomandărilor pe care un utilizator final trebuie să le ia în considerare și să le analizeze când vine vorba de un contract de furnizare a energiei electrice. Clienții non-casnici nu mai beneficiază de prețuri reglementate pentru energia electrică începând cu 1 ianuarie 2014, iar clienții casnici, deși în proporție de 60% sunt încă în segmentul reglementat, își pot exercita dreptul de eligibilitate.

Plecând de la cadrul legal privind schimbarea furnizorului, Mirela Dima a explicat condițiile de fond și modalitățile prin care un consumator își poate schimba furnizorul, punctând că doar o abordare centrată pe client poate genera inovare. Directorul Executiv al CEZ Vânzare a exemplificat și o serie de promisiuni nerealiste cu care se poate întâlni clientul și pe care ar trebui să le analizeze cu atenție înainte de a încheia un contract. Totodată, când se negociază un contract de furnizare, un client trebuie să fie atent și la actualizarea prognozei cu structura sa de consum, la clauzele de încheiere a contractului, cele penalizatoare, la clauzele denunțării din vreme a contractului, precum și la clauzele de renegociere, a concluzionat Mirela Dima.

Descarcă prezentarea Mirelei Dima.

Lansează, demonstrează, consolidează

Fabrizio Carboni, SEE Energy Practice Leader la SAS Inc., a prezentat câteva elemente care alcătuiesc procesul complex al liberalizării pieței de energie în România, precum despărțirea activităților de generare, transport, distribuție și furnizare, și ieșirea din logica fixării prețurilor prin reglementări instituționale, acceptate de guvern. La bază, liberalizarea ar trebui să conducă la prețuri în descreștere și eficiență crescută, susține Fabrizio Carboni. Insistând asupra noilor reguli, actorilor din piață și proceselor care se ivesc în timpul și după dereglementare, Fabrizio Carboni și-a îndreptat atenția spre oportunitatea de a fi construite noi afaceri în sectorul energetic, imposibil de executat în timpul unui sistem profund centralizat.

Pentru a capta asemenea oportunități, “o companie trebuie să treacă de la o abordare pionerească la una industrială, să devină dintr-un startup o adevărată mașină comercială. Pe scurt, lansează, demonstrează, consolidează”, a spus Fabrizio Carboni. În acest context, el a expus câteva dintre soluțiile pe care SAS le oferă partenerilor săi pe întreg lanțul valoric în domeniul managementului portofoliului energetic.

Descarcă prezentarea lui Fabrizio Carboni.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții reprezentanți de la ALD Automotive, ANRE, Ambasada Ungariei, ATE3, CEZ România, BCR Pensii, Camera de Comerț Elveția-România, Emerson – RIDGID, CEZ Vânzare, Energie Finanzierung, Kerui, Eco Solution, Electrica Furnizare, SAS România, Enel Energie & Enel Energie Muntenia, Sixt New Kopel, Ener Partners, EnerCap Capital Partners, Flash Lighting Services, GDF Suez Energy Romania, GoodMills, Govnet, Jinko, KDF Energy, LeasePlan, Matei Conf, Monsson Alma, Monsson Trading, Prodplast, Ringhel, Romelectro, Șerban & Musneci Associates, Tractebel, Transenergo, UniCredit Țiriac Bank, CNR-CME, ICAP, Raiffeisen, Blaxy Resort, BCR, Adrem, Star Storage, Concept Electronics, Colliers Internationals, ACUE, Valmere.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: CEZ România, SAS Inc., ALD Automotive, ATE3, LeasePlan, Sarto, SGS România, Sixt New Kopel, Blaxy Resort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *