Acasă » Electricitate » Legea regenerabilelor: Nimic clar, dar decizia finală se apropie

Legea regenerabilelor: Nimic clar, dar decizia finală se apropie

29 martie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Forma finală a proiectului de modificare a Legii 220/2008, a regenerabilelor, ar putea suferi unele intervenţii în zona vânzării energiei împreună cu certificatele verzi. Dezbaterile nu s-au finalizat, dar alte modificări față de variantele anterioare de proiect, în afara celei menționate, nu par să fie, au declarat surse din piață pentru energynomics.ro. În paralel, Comisiile specializate din Camera Deputaților au discutat marți despre micșorarea pragului minim de vânzare a unui certificat verde, fără a se ajunge la o concluzie, spun sursele citate.

”Guvernul ar putea adopta legea regenerabilelor la următoarea ședință de guvern de săptămâna aceasta”, ne-a declarat marți Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ”Au loc dezbateri la Comisii”, a mai spus el.

”Dezbaterile sunt direcționate în jurul pragului minim de vânzare a certificatelor verzi, însă nu iau în calcul, cel puțin până acum, vreo modificare a proiectului deja existent”, au declarat surse din piață.

În același timp, surse guvernamentale au declarat pentru energynomics.ro în cursul zilei de marți că nu este clar dacă noua lege va fi sau nu adoptată.

După cum am relatat anterior, guvernul este obligat să modifice legislația în domeniul energiei regenerabile, altfel, de la 1 aprilie, ar trebui să înceapă restituirea certificatelor verzi a căror livrare a fost amânată pentru unii producători în ultimii ani. Totodată, guvernul se vede nevoit să aprobe legea prin ordonanță de urgență până pe 1 aprilie, altfel, riscă să fie nevoit să reia procedura de avizare din partea Comisiei Europene pentru noua lege, cea de modificare a Legii 220/2008.

Proiectul ordonanței noi a fost aprobat de către Comisia Uniunii Europene la data de 19 decembrie 2016, ulterior această formă a proiectului fiind remisă spre avizare ministerelor si agențiilor guvernamentale.

O treime din investitorii mici în regenerabile sunt insolvabili și se îndreaptă spre faliment, a declarat anterior Viorel Lefter, președintele asociației Patres. Asociația a cerut guvernului să nu aprobe ordonanța de modificare a Legii 220/2008 în forma curentă, întrucât trimite în faliment micii jucători. În același timp, o altă asociație, a investitorilor în eolian, RWEA, a cerut guvernului să aprobe legislația cât mai repede, ”pentru a normaliza urgent situația” incertă din această industrie.

Puterea instalată a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile era de 4.741 MW la finalul anului trecut, în scădere cu 8,5% față de anul 2015, când totaliza 5.145 MW, potrivit datelor Transelectrica.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *