Legea care limitează numărul distribuitorilor de carburanți și desființează 1.000 de firme – atacată la CCR

0

Controversata lege recent votată în Camera Deputaților care limitează numărul de companii de pe piața distribuției de carburanți, a fost atacată vineri de USR la Curtea Constituțională. Totodată, în aceeași zi, Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP) a cerut, printr-o adresă, președintelui Klaus Iohannis să nu promulge respectivul act normativ, solicitând, în acest sens și o audiență pentru susținerea și argumentarea punctului său de vedere, conform Profit.ro.

Deputații au decis miercuri să restrângă liberul acces pe piața distribuitorilor de carburanți doar la companiile care dețin depozite. Proiectul a fost votat de deputații PMP și PSD, liberalii s-au abținut, iar USR a votat împotrivă, susținând că proiectul favorizează o firmă care “are legături cu Rusia”. Lupta împotriva evaziunii fiscale, invocată de autorii actului normativ, majoritatea parlamentari PMP și PSD, pare doar un pretext pentru promovarea legii, atât timp cât plata accizelor și TVA se face la ieșirea din antrepozitul fiscal, respectiv din rafinării, de către producători (OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, etc).

Potrivit ADPP, dacă legea ar fi promulgată, “aproximativ 900 de companii își pot opri activitatea și mii de oameni își vor pierde locurile de muncă în plină criză economică cauzată de efectele pandemiei, cu afectarea bugetului de stat și a celorlalte bugete, prejudiciile fiind atât de mari încât sunt imposibil de estimat la acest moment”. În plus, efectele actului normativ se vor resimți negativ în toate domeniile care utilizează combustibil – agricultură, transporturi, construcții și multe altele.

Share.

Lasă un comentariu