Acasă » Interes general » Macroeconomie » La Măgurele a început construcția celui mai puternic laser din lume

La Măgurele a început construcția celui mai puternic laser din lume

14 iunie 2013
Electricitate
energynomics

Proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) va fi un centru pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație. Proiectul este construit pe patru piloni: în Cehia, Ungaria și România. Pilonul Fizică Nucleară de la Măgurele se va concentra pe fizica nucleară pe baza fasciculelor ultra-intense de radiații vizibile și invizibile. În timp ce procesele atomice sunt foarte potrivite pentru radiațiile laser vizibile sau în infraroșu, ELI-NP va genera și fluxuri de particule și radiații, cu energii mult mai mari și foarte intense, potrivite pentru studiul proceselor nucleare.

Laser pentru analiza combustibilului nuclear

Una dintre posibilele întrebuințări ale dispozitivului privește cercetarea și desfășurarea de experimente privind particulele nucleare. Deși de mărimi fizice mult mai mici decât acceleratorul de particule de la CERN, unitatea de lângă București ar putea opera exact aceleași tipuri de sarcini într-un viitor relativ apropiat și ar purea deveni o alternativă mult mai viabilă, cu riscuri mai mici.
O întrebuințare cu impact economic mai concret privește determinarea raportului dintre uraniul util și cel nefolositor într-o cantitate dată. Cu ajutorul laserului, s-ar putea identifica mai rapid izotopul de uraniu util pentru folosirea în reactoare nucleare la producerea de energie electrică.

Tehnologia de la Măgurele va putea fi utilă cercetătorilor din lumea întreagă

Laserul mai poate fi folosit și la măsurarea cantității de material radioactiv din barele de combustibil nuclear. În acest mod, se poate afla din timp care dintre acestea a epuizat materialul și trebuie înlocuite. O a treia întrebuințare nucleară indicată de specialiști privește procesarea într-un timp mai scurt a deșeurilor radioactive prin iradierea cu laser.
Medicina este un alt domeniu în care laserul de la Măgurele își poate dovedi utilitatea. În prezent aplicațiile medicale din protonoterapie costă foarte mult pentru că funcționează pe baza acceleratoarelor. Prin comparație, protonoterapia cu laser va fi mult mai accesibilă atât pentru spitale cât și pentru pacienți. Tot în medicină, laserul va ajuta la producerea de radioizotopi care să fie folosiți pe post de marcatori pentru identificarea mai rapidă a unor afecțiuni grave, dar și pentru tratarea neinvazivă a acestora.

Proiect finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională

hahn1Proiectul ELI-NP este de o importanță deosebită pentru România și pentru UE și reprezintă o oportunitate excelentă pentru cercetători români și internaționali, a declarat comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, prezent în România pentru începerea construcției celui mai mare laser din lume. Este pentru prima dată când fondurile structurale finanțează un proiect știintific. Prin amploarea și relevanța sa proiectul Extreme Light Infrastructure poate contribui la stoparea exodului creierelor din România și chiar din din Europa, reorientându-i pe specialiștii din cercetare către programe de pe teritoriul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *