Acasă » Interes general » Johan Gabriels, Ebury: Vom intra în curând pe segmentul de creditare

Johan Gabriels, Ebury: Vom intra în curând pe segmentul de creditare

15 mai 2020
Interes general
Bogdan Tudorache

Ebury a intrat pe piața din România în urmă cu doi ani, gestionând transferuri internaționale de bani și managementul riscului valutar, iar acum intenționează să lanseze servicii de creditare, a declarat Johan Gabriels, CEO Ebury, România și Bulgaria, la EnergynomicsTalks.

Ebury este deținută majoritar de Santander, una dintre cele mai mari instituții financiare, cu o capitalizare de piață de aproximativ 75 de miliarde de dolari la începutul acestui an (care a scăzut în timpul crizei, dar, conform estimărilor, va crește ulterior), care acum se situează la 32 de miliarde de dolari, aproximativ trei ori mai mare decât cea al Societe Generale (11 miliarde, astăzi) sau de patru ori mai mare decât a Erste Group (în prezent se ridică la aproximativ 8 miliarde de dolari), care dețin unele dintre cele mai mari bănci străine din România, din perspectiva activelor nete.

În prezent, piețele încearcă să își revină, fiind afectate puternic de devalorizare și volatilitate.

„S-au întâmplat multe pe piață în timpul crizei, a existat multă volatilitate, instituțiile financiare au reacționat normal, eliminând riscurile din bilanțuri, concentrându-se pe fluxul de numerar și asigurându-se că nivelurile de capital sunt la zi. Au fost multe schimbări pe piețe, iar în Europa de Est, în România, am observat multă volatilitate – mai puțin pe leu, dar dacă privim către Polonia, Ungaria, Cehia, s-a înregistrat o devalorizare de 8 până la 11% față de euro, la un moment dat, ceea ce a avut un impact major. Cred că România a reușit să controleze asta, având un regim valutar diferit. A existat volatilitate, într-un anumit moment chiar lipsă de lichiditate în unele monede, ceea ce reiterează de fapt importanța protecției împotriva riscului volatilității valutare, în principal pentru cei care dețin sau administrează o companie”, a spus Gabriels.

El a adăugat că Banca Națională a României „a acționat foarte bine” prin menținerea unei protecții pentru leu, devalorizarea din ultimii 10 ani fiind de doar 1,2% pe an. „Nu este cazul în țări precum Ungaria și Polonia, unde există un regim de flotare liberă”.

Leul a pierdut doar 1% față de euro în ultimele două-trei luni și chiar s-a consolidat în ultimele două săptămâni, în urma intervențiilor băncii centrale. „Cred că este un lucru bun, instituția își respectă promisiunile din această perspectivă.”

El a mai adăugat că impactul crizei asupra produsului intern brut, deși este greu de estimat acum, va fi marcat o scădere de 4%, până la 6%, în timp ce deficitul bugetar se va adânci cu 7-8%.

În acest context, Ebury continuă să ofere sprijin clienților săi. „Trecem prin această perioadă împreună și suntem aici pentru a-i ajuta”, a spus Gabriels, explicând că deși criza a afectat lanțurile de aprovizionare globale, acest lucru ar putea constitui o oportunitate bună pentru România de a deschide noi unități de producție pentru marii jucători care părăsesc alte regiuni, precum China.

EnergynomicsTalks este un produs editorial lansat de platforma de comunicare Energynomics pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România în perioada stării de urgență și a restricțiilor impuse prin distanțarea socială.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *