Jack Cutişteanu, Petprod: ANRE favorizează un agent economic

0

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) favorizează un agent economic, respectiv OPCOM, în defavoarea oricărui altuia, este de părere Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod. Afirmaţia vine ca urmare a comunicatului transmis, zilele trecute, de Bursa Română de Mărfuri (BRM), care acuză ANRE că blochează tranzacționarea contractelor derivate de tip futures pe bursa de energie.

“Am citit cu atenţie comunicatul BRM. ANRE le refuză «Licenţa de operator de piaţa pentru energie electrică», bursa de tranzacţionare pentru energie electrică, de câţiva ani, fără un motiv clar explicat. Ei sunt o bursă. Este adevărat că în Legea 123, OPCOM este unica platformă de tranzacţionare indicată. Sigur, acesta este un abuz. Astăzi, când avem Regulamentul UE 943 şi Decizia 944 care prevalează reglementărilor naţionale, poziţia ANRE este un abuz de neacceptat. Este un comportament de favorizare a unui agent economic în defavoarea oricărui alt agent economic, un comportament discriminatoriu condamnabil.

Mai mult, Regulamentul 943 prevede că activitatea de agregator poate fi exercitată de către orice persoană fizică sau juridică. Dacă se completează activitatea BRM ca o bursă, ceea ce şi este de drept, cu activitatea de agregator, atunci ANRE face o dublă discriminare. Nu pot să propun BRM să meargă pe calea instanţelor, dar este necesară intervenţia Comisiei pentru industrii a Parlamentului, căreia ANRE îi este subordonată. Sunt convins ca domnul Iulian Iancu, preşedintele acestei comisii, va judeca fără părtinire acest caz”, a declarat Jack Cutişteanu pentru Bursa.ro.

Un comunicatul BRM remis presei la începutul săptămânii acuză ANRE de refuzul de a-i aproba utilizarea unor instrumente financiare derivate.

Share.

Lasă un comentariu