Iulian Iancu: Modificările OUG 24 vor fi dezbătute la anul

0

Modificările legislației privind regenerabilele vor fi adoptate anul viitor, a declarat pentru energynomics.ro o sursă din industrie. Contactat de energynomics.ro, deputatul Iulian Iancu a confirmat că modificările legislației regenerabilelor vor avea loc în 2018.

Dezbaterile din jurul modificărilor aduse Ordonanței 24, care ar urma să schimbe legislația privind regenerabilele, nu au început, iar Comisia de Industrii din Camera Deputaților, coordonată de Iulian Iancu, nu a dispus deocamdată crearea unui grup de lucru.

”Comisia nu a introdus-o pe ordinea de zi, nu a existat nici o dezbatere. Nu există nici vreun grup de lucru. Ultima dată când am discutat cu dl. Iancu a promis că ea va fi luată în dezbatere imediat ce vor fi finalizate dezbaterile privind OUG 64, în ordinea priorităților. Încă nu se dezbate”, a declarat sursa citată.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.64/2016 a fost retrimis la mijlocul lunii octombrie de plenul Parlamentului înapoi la Comisia de Industrii și Servicii. A fost pentru a doua oară când plenul, dominat de majoritatea PSD-ALDE, a cerut Comisiei conduse de către deputatul PSD Iulian Iancu să mai analizeze proiectul de lege, după o decizie similară luată pe 27 iunie. Iminența aprobării OUG 64, cu ample modificări decise în Comisia de Industrii și Servicii, a provocat dezbateri virulente în piață.

Modificarea legislației regenerabilelor este necesară mai ales pentru fluidizarea pieței certificatelor verzi, blocată în ultima perioadă.

Anterior, surse din industrie au declarat pentru energynomics.ro că noua piață anonimă a certificatelor verzi deschisă în luna septembrie nu funcționează decât pentru un mic segment din piață: precondiția participării la piață, care constă în posesia unui dispozitiv (token) de tranzacționare prin care se face autentificarea la sistem, nu a fost îndeplinită decât de 15% din producători.

”Întrucât ordinul ANRE (n.r. cu privire la regulamentul de funcționare a pieței) a fost publicat în ultimul moment, iar procedurile subsecvente ale OPCOM (n.r. piața unică de tranzacționare) de asemenea, marea majoritate a producătorilor nu au putut intră în posesia unui token (dispozitiv – n.r.). În principiu, producătorii mici și mijlocii nu au putut depune oferte. Până la data de 28.09.2017, circa 120 de producători din aproape 800 au mijloacele tehnice de acces la aceste piețe”, a declarat sursa citată.

Modul de corelare a ofertelor cu cererea se face în funcție de preț și perioada de timp stipulată pentru care a fost depusă oferta aferentă.

Or, în condițiile unui exces uriaș de certificate verzi, factorul de departajare prin prețuri este irelevant, întrucât este clar că toate certificatele se vor vinde doar la prețul minim, a explicat sursa citată.

”Rămâne marca de timp, criteriu discriminatoriu pentru producătorii mici și mijlocii întrucât ei nu au personalul și mijloacele tehnice de a dezvolta sisteme performante de trading (programe software automatizate) prin care să aibă șanse să fie primii… Actualmente, ofertele se depun în primele secunde, iar cine e primul (dacă există cumpărători) câștigă”.

O altă problemă provine din faptul că în piața spot ofertele se refac în fiecare zi, în timp ce pe în piața la termen, ofertele pot avea caracteristica expirării la termenul prescris (“good until expire”).

”În data de 01.09.2017 s-au depus oferte pe această piață însumând 21.612.943 certificate pentru diverse produse, inclusiv până în anul 2031. Întrucât necesarul anual de certificate verzi este de 14,9 milioane de unități, este evident că cine nu a depus oferte în primele zile, nu mai are șanse pe această piață – or, în primele zile, un număr foarte mic de producători au avut acces la piață – majoritatea neavând dispozitivul necesar (token)”, a explicat sursa citată.

”Concluzia – avem o nouă piață cu o formă discutabilă de departajare: de ce există marca de timp și nu a fost dispusă o alocare pro-rata, astfel încât toți producătorii să poată să vândă, nu doar cei care sunt primii? Este clar că sistemul de promovare cu certificate verzi nu mai poate funcționa, el și-a atins limitele și ar trebui înlocuit cu un sistem mai simplu, predictibil și echitabil pentru toți producătorii”, a conchis sursa citată.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu