IRENA: Prețurile energiei verzi rămân competitive

0

Bogdan Tudorache

Licitațiile de energie regenerabilă continuă să releve prețuri competitive pentru energia din surse regenerabile pe piețele din întreaga lume, constată studiul „Renewable energy auctions: Status and trends beyond price” efectuat de IRENA, care prezintă cele mai recente cercetări despre licitații, cu accent pe evoluțiile pieței în perioada 2017-2018.

Tehnologiile cele mai licitate pe scală largă au fost cele pentru energie solară și eoliană, reprezentând 97% din volumul total de licitații în mai mult de 50 de țări în 2017 și 2018. În perioada menționată a fost licitat un volum total estimat de 97,5 gigawati (GW) de energie electrică, energia solară și eoliană onshore reprezentând mai mult de jumătate și, respectiv, o treime din tranzacții.

Aproape jumătate dintre cei care au licitat au fost nou-veniți, în principal țări din Africa, care dispun din abundență de resurse solare, la care se adaugă costurile tehnologice în scădere, sau țări din Asia Centrală și de Vest, de asemenea bogate în resurse solare și eoliene.

Astfel, tehnologiile pentru producerea energiei din surse solare eoliene sunt cele mai licitate, iar prețurile globale pentru energia din surse fotovoltaice au continuat tendința descendentă, deși într-un ritm mai lent, relevă studiul citat de CNR-CME.

În același timp, energia eoliană onshore a avut un preț mediu ușor mai ridicat în 2018, comparativ cu anul precedent.

Share.

Lasă un comentariu