Acasă » Regenerabile » Iorgulescu răspunde Greenpeace: Am respectat contractele încheiate cu Autoritatea de Management

Iorgulescu răspunde Greenpeace: Am respectat contractele încheiate cu Autoritatea de Management

23 ianuarie 2020
Regenerabile
Energynomics

Bogdan Tudorache

Peste 13 milioane de euro sunt alocați în proiectul Casa Verde (și probabil, parțial cheltuiți) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect, conform informațiilor furnizate la solicitarea Greenpeace România de AFM și de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA). Fondurile sunt folosite, conform informațiilor de la AFM și MLPDA, pentru cheltuieli precum dezvoltarea aplicației informatice care gestionează înscrierile în program, informarea și publicitatea, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect. Cu aceste fonduri, AFM ar fi putut să finanțeze alte peste 3.000 de instalații fotovoltaice, susține Greenpeace, care acuză ritmul lent în care se mișcă programul.

”Acestea sunt cheltuieli aprobate. Noi n-am făcut alte cheltuieli sau n-am bugetat altfel, decât așa cum au fost aprobate contractele de către Ministerul Dezvoltării, de către Autoritatea de Management. Am respectat contractele de finanțare încheiate cu Autoritatea de Management”, a declarat, pentru energynomics.ro, Andrei Iorgulescu, Director Direcția Generală Proiecte, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„Prosumatorii așteaptă de un an și jumătate ca această finanțare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate și chiar de suspiciuni de fraudă și, din păcate, nu înregistrează nici un progres real. Suntem surprinși de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ținând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri și care au fost realizările de până acum”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

”E nevoie ca cei interesați să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar. AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii și instalatorii de sisteme fotovoltaice. Este de neînțeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriașe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019”, a mai spus Mândru.

Iorgulescu a declarat însă săptămâna trecută, pentru energynomics.ro, că programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori va demara după aprobarea bugetului AFM de către guvern, iar acum aplicațiile sunt în evaluare.

”Noi ne apucăm de evaluarea aplicațiilor. După ce avem bugetul o să începem să publicăm listele cu cei aprobați. Dacă avem bugetul la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, o să începem să publicăm atunci și listele cu cei aprobați, care pot să facă celelalte formalități în continuare. Noi până atunci le evaluăm cererile, ca să le avem pregătite pentru bugetare”, a spus Iorgulescu. ”Nu depinde de noi bugetul, acesta se aprobă prin Hotărâre de Guvern”, a mai spus Iorgulescu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *