Investiții de 1,6 miliarde de lei în distribuția de energie în acest an; în 2018, numai Electrica a investit 900 de milioane

0

Autoritatea Națională de Reglementare În Domeniul Energiei – ANRE a anunțat într-un comunicat de presă volumul total al investițiilor asumate de marile companii de distribuție a electricității în 2019 – aproape 1,6 miliarde de lei, din care circa 6% (75 de milioane de lei) vor merge către sisteme de mpsurare inteligentă. Grupul Electrica (3 operatori de distribuție) și grupul Enel (3 operatori de distribuție) și-au asumat circa 610 milioane de lei fiecare.

În cazul Electrica, suma totală depășește cu 43% nivelul minim de investiții impus de ANRE prin metodologia de distribuție, modificată în 2018, pentru perioada a 4-a de reglementare (2019-2023). “Investițiile în infrastructura de distribuție rămân o prioritate pentru Grupul Electrica, așa cum au fost și în ultimii ani”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA, într-o declarație de presă. “Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcțiune de investiții la nivelul celor trei operatori de distribuție din cadrul Grupului pentru anul 2019, investiții care vor avea ca efect îmbunătățirea calității serviciilor pe care le asigurăm”.

Contracția planurilor de investiții față de tendința manifestată în anii din urmă este rezultatul direct al reducerii drastice a ratei reglementate a rentabilității distribuitorilor la 5,66%, față de 7,77%, până la finalul anului 2018. Grupul Enel a anunțat în noiembrie 2018 reducerea planului de investiții pe segmentul de distribuție până la un total de 400 de milioane de euro (circa 1,35 miliarde de lei, la un curs de 4,7 lei/euro), în intervalul 2019-2021, invocând cadrul de reglementare nefavorabil. De altfel, Electrica a chemat ANRE în instanță pentru reducerea ratei reglementate de rentabilitate în distribuție.

Distribuitorii de energie electrică membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE au avertizat că noul cadru de reglementare adoptat de ANRE va descuraja investițiile în modernizarea rețelelor. Companiile din ACUE au calculat că impactul reducerii tarifului de distribuție va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici: o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură. În același timp, “studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuției de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuții la PIB de 13,7 miliarde de lei și la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuțiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe și contribuții la asigurările sociale”, avertiza ACUE în septembrie 2018.

Share.

Lasă un comentariu