Învață limba contoarelor inteligente pentru a te bucura de toate beneficiile tehnologiei moderne!

0

Valul contorizării inteligente se apropie și de casa ta. Dacă locuiești într-o zonă în care operează o companie de distribuție din cadrul grupului Enel, poți verifica stradă cu stradă cât de aproape sunt perimetrele în care au fost sau vor fi instalate contoare inteligente. Pentru a te bucura de toate beneficiile unei contorizări inteligente nu este suficient ca echipamentul să facă parte dintr-un sistem de măsurare inteligentă care comunică activ cu sistemul central. Mai este nevoie să înțelegi exact cum funcționează și ce informații îți transmite contorul inteligent.

Cele mai importante componente vizibile sunt amplasate în partea de sus a contorului inteligent: ecranul de afișare, butonul de derulare display și rearmare contor, indicatorul de consum. Pe ecran sunt derulate în mod automat valori referitoare la:

 • Oră și dată
 • Putere maximă absorbită
 • Energie activă totală consumată
 • Energie activă consumată în zona orară de noapte
 • Energie activă consumată în zona orară de zi
 • Putere maximă produsă
 • Energie activă totală produsă
 • Energie reactivă consumată
 • Energie reactivă produsă

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.

DESCARCĂ Manualul de utilizare a contorului inteligent de la Enel

Contorul inteligent include un releu care permite deconectarea locului de consum de către personalul distribuitorului sau de la distanță. În cazul în care ești nealimentat, acest lucru se poate datora

 • Unui incident în rețeaua electrică sau în instalația de la locul de consum Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent.
 • Declanșării releului intern al contorului În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/ __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul. Dacă se întâmplă des, ar trebui să contactezi reprezentanții operatorului de distribuție pentru a solicita un spor de putere. Dacă ești în a doua situație, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.

Cum se rearmează contorul?

Odată cu îndepărtarea motivației pentru care releul a fost deconectat, se poate relua alimentarea rearmând contorul prin una dintre metodele de mai jos:

 1. Dacă ai acces fizic la contor, apasă butonul poziționat lângă ecranul contorului
 2. Dacă nu ai acces fizic la contor și există instalat un întrerupător general în locuință sau deții bloc de măsură și protecție, execută manevra de întrerupere a alimentării cu energie electric minim 3 secunde urmată de reluarea alimentării
 3. În orice altă situație decât cele de mai sus, efectuează manevra de deschidere a tuturor siguranțelor de la intrarea în locuință pentru minimum 3 secunde, urmată de manevra de închidere a acestora

Beneficiile contorului inteligent

Consumul e citit automat, securizat și fără greșeli, ceea ce permite ca furnizorul să factureze consumul real, nu unul estimat.

Poți monitoriza și controla consumul tău de energie. Informațiile despre consumul tău normal sau detaliat sunt afișate rapid și permanent și pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru a-ți oferi o imagine clară a energiei consumate. Îți poți ajusta comportamentul de consum ca să economisești energie!

Folosești resursele de energie la potențialul maxim, facilitând operațiunile comerciale referitoare la contractarea serviciilor și a furnizării de energie electrică, precum și alegerea tarifelor potrivite

Măsori separat energia produsă. Funcția de măsurare bidirecțională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităților de generare distribuită, a producătorilor și a prosumatorilor. Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate care permit reducerea costurilor în corespondență cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare a energiei.

Cu 53 de milioane de lei alocate pentru instalarea de contoare inteligente, companiile de distribuție din cadrul grupului Enel vor instala doar în 2019 peste 171.000 de contoare inteligente pentru clienții din zonele lor de activitate. Planul este ca peste 671.000 de clienți ai companiilor E-Distribuție să beneficieze de avantajele noilor tehnologii, încă din acest an. Potrivit calendarului aprobat de reglementator, operatorii de distribuție din cadrul grupului Enel vor avea cele mai ample cote cumulate de utilizatori integrați în sistemul de măsurare inteligentă. Până la finalul anului 2028 rata de penetrare a contoarelor inteligente în baza de clienți E-Distribuție va depăși 60%. Astfel, în cazul E-Distribuție Muntenia, compania va instala contoare inteligente pentru 65% din totalul utilizatorilor. E-Distribuție Dobrogea va instala contoare inteligente pentru 70% din totalul clienților, în timp ce procentul pentru E-Distribuție Banat va fi de 60% din totalul consumatorilor.

Share.

Lasă un comentariu