În ultimii cinci ani s-au adoptat 50 de legi noi care au afectat negativ investițiile

0

În ultimii cinci ani s-au adoptat aproximativ 50 de legi noi, care au sporit nivelul de impredictibilitate al mediului economic și au crescut riscul perceput de investitori, se arată în studiul realizat de PricewaterhoseCoopers (PwC) pentru Asociația Română a Băncilor, consultat de energynomics.ro.

”În ultimii 5 ani, impredictibilitatea cadrului legislativ bancar s-a accelerat prin creșterea recurentă, de la an la an a numărului de legi și regulamente adoptate (aproximativ 50 de legi noi în perioada 2014-2018)”, se arată în document.

Din analiza structurii PIB, se remarcă faptul că în ultimii 10 ani, rolul investițiilor în creșterea economică a fost în scădere cu 10 puncte procentuale, România având una dintre cele mai scăzute activități de investiții din UE (doar 68% dintre firme au investit în 2018, comparativ cu 87% la nivelul UE).

”Productivitatea scăzută din România (59% din media UE), gradul mic de automatizare (20% din media globală), precum și cheltuielile scăzute în domeniul cercetării – dezvoltării (25% din media UE) accentuează nevoia acută de investiții în România”, precizează studiul.

Condiții în care profitabilitatea băncilor s-a situat în ultimii 10 ani sub cea a țărilor din Europa Centrală și de Est. Dar, în condițiile unei piețe de capital slab dezvoltate, creditarea bancară rămâne principala alternativă viabilă pentru finanțarea investițiilor, susține studiul.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu