Impozitul UE pe carbon la frontiera implică riscuri – opinie Handelsblatt

0

Mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la frontieră, prevăzut de Comisia Europeană ca parte a pachetului său Green Deal, ridică probleme și ar putea duce la dispute comerciale cu alte țări, scrie Klaus Stratmann într-un articol de opinie din Handelsblatt.

„Presupusul panaceu se dovedește a fi problematic la o examinare mai atentă”, scrie el. Deoarece guvernele din țări precum SUA și Australia au „o abordare complet diferită asupra climei”, acestea ar putea considera o taxă la frontieră ca o discriminare arbitrară și nejustificată, subliniază Stratmann. În plus, ar fi foarte dificil să se evalueze amprenta de CO2 a produselor complexe ale căror piese au fost fabricate în mai multe țări, potrivit CLEW.

Ca parte a Acordului Verde, noua Comisie Europeană, sub președintele Ursula von der Leyen, a propus introducerea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră, pentru unele sectoare, pentru a reduce riscul unor emisii suplimentare de carbon. Aceasta ar putea fi o taxă pe carbon pe mărfurile importate – aliniată la emisiile de CO2 ale produselor. În același timp, exportatorii UE ar fi compensați pentru prețurile de carbon ale Uniunii Europene atunci când trimit mărfuri în afara blocului.

Share.

Lasă un comentariu