Acasă » Interes general » Ieșirea Marii Britanii din UE se amână, dar nu mai târziu de 22 mai

Ieșirea Marii Britanii din UE se amână, dar nu mai târziu de 22 mai

22 martie 2019
Interes general
energynomics

Uniunea Europeană a acceptat solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit-ului, dar numai pentru un interval maxim de o lună de zile, până pe 22 mai. Parlamentul britanic trebuie să aprobe săptămâna viitoare acordul negociat de guvernul May cu UE, altfel despărțirea se va produce fără acord (hard Brexit), pe 12 aprilie.

Premierul britanic Theresa May a acceptat cele două „scenarii” privind amânarea Brexit-ului oferite de Uniunea Europeană, a anunțat, joi seara, președintele Consiliului European, Donald Tusk. „M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit accepta scenariile unei prelungiri și sunt încântat să confirm că avem un acord în această privință”, a declarat Donald Tusk.

CITEȘTE ȘI Un Brexit fără acord ar costa România 413 milioane de euro anual

Liderii europeni au propus Regatului Unit două opțiuni pentru amânarea Brexit-ului după dată prevăzută inițial, 29 martie, potrivit concluziilor din prima zi a summit-ului european de la Bruxelles. Dacă deputații britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de divorț încheiat în noiembrie, cei 27 sunt de acord să amâne dată Brexit-ului pentru 22 mai.

În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, „Consiliul European decide să îl proroge până la 12 aprilie 2019 și așteaptă că Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată”, au scris liderii europeni.

Premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, dar cum această dată depășea intervalul în care sunt programate alegerile europene (între 23 și 26 mai), Marea Britanie ar fi fost obligată să participe la acest scrutin. „Dacă Regatul Unit nu dorește să organizeze alegeri, nu vom avea nicio modalitate de a face altceva, ceea ce înseamnă că va fi aleasă varianta ‚No deal’”, a comentat președintele francez Emmanuel Macron.

Un comentariu la „Ieșirea Marii Britanii din UE se amână, dar nu mai târziu de 22 mai”

  1. Pingback: Un Brexit fără acord ar costa România 413 milioane de euro anual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *