IEA se aşteaptă la o încetinire a cererii de petrol în 2020

0

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a înrăutăţit estimările privind cererea de petrol în 2020, pe fondul reducerii călătoriilor aeriene, a continuării muncii la distanţă şi a încetinirii redresării economiei, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial, conform Agerpres.

În raportul său lunar, IEA şi-a redus estimările la 91,7 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 20.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută.

“Ne aşteptăm ca redresarea cererii de petrol să încetinească semnificativ în semestrul doi din 2020. Va fi nevoie de câteva luni pentru revenirea economiei, în plus există pericolul ca un al doilea val de îmbolnăviri (deja vizibil în Europa) să ducă la noi restricţii”, a apreciat organizaţia cu sediul la Paris.

China – care a renunţat mai devreme decât alte economii importante la restricţii şi şi-a majorat consumul de ţiţei – continuă redresarea solidă, în timp ce creşterea numărului de îmbolnăviri în India a contribuit la cel mai semnificativ declin al cererii de petrol din aprilie, se arată în raportul IEA.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 0,22 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 39,61 dolari.

Share.

Lasă un comentariu