Acasă » Electricitate » IEA: Scăderea prețurilor petrolului va diminua producția de șist din SUA

IEA: Scăderea prețurilor petrolului va diminua producția de șist din SUA

13 noiembrie 2014
Electricitate
energynomics

Scăderea prețurilor petrolului ar putea reduce investițiile în SUA în exploatări de șist cu 10% anul viitor, conform Agenției Internationale pentru Energie (IEA), ducând la încetinirea ritmului de creștere într-un sector care a transformat Statele Unite într-un producător major la nivel mondial.

Scăderea recentă a prețurilor petrolului „nu ar trebui să ne devieze de la problemele care ar putea să urmeze”, Fatih Birol, economistul-șef al AIE, a declarat pentru Reuters înainte de lansarea World Energy Outlook 2014.

Prețurile la petrol ar putea crește, pe măsură ce prețurile mici majorează cererea

Prețurile de referință ale petrolului au scăzut cu circa 30% în ultimele patru luni, la aproximativ 82 de dolari pe baril, în mare parte din cauza a livrărilor crescute din Orientul Mijlociu și America de Nord, diminuând bugetele națiunilor producătoare de petrol și ale companiilor petroliere.

„În cazul în care prețurile rămân la aceste valori scăzute, acest lucru poate duce la o scădere a cheltuielilor de capital din SUA pe upsteram cu 10% în 2015, ceea ce va avea implicații pentru creșterea producției în viitor”, a spus Birol.

Producția de petrol din SUA a crescut cu 1 milion de barili pe zi (BPD) pe an pe parcursul anului trecut iar prețurile mari ale petrolului au dus la un boom în producția de petrol de șist obținut prin fracturare, o tehnică ce foloseste presiune ridicată pentru a capta gaze și petrol prinse în stâncă la mare adâncime. Producția era de așteptat să crească cu încă 963 mii de barili pe zi în 2015, potrivit US Energy Information Administration.

Prețurile la petrol ar putea crește, pe măsură ce prețurile mici majorează cererea.

„Având în vedere impactul negativ al prețului de 80 dolari pentru investiții și având în vedere impactul pozitiv pentru creșterea cererii de petrol, va exista o presiune ascendentă asupra prețurilor petrolului în următorii doi ani, dacă nu mai devreme”, a spus Birol.

Cererea mondială de petrol este de așteptat să crească de la 90 de milioane de barili pe zi în 2013 la 104 milioane de barili pe zi în 2040, când mixul de alimentare cu energie împarte în patru părtți aproape egale mixul energetic, între petrol, gaz, cărbune și surse cu emisii reduse de carbon.

Conflictul din Orientul Mijlociu, mai ales din Irak, reprezintă o amenințare pentru livrările viitoare – un obstacol în calea investițiilor necesare pentru a susține creșterea producției, a spus Birol.

Cererea pentru benzină este prognozată să crească cu mai mult de jumătate până în 2040, cea mai rapidă rată dintre combustibilii fosili, și comerțul la nivel mondial din ce în ce mai flexibil din sectorul gazelor naturale lichefiate (GNL) va reduce riscul de disfuncționalități în aprovizionare, conform IEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *