Acasă » Interes general » IEA: Norvegia contribuie la securitatea energetică globală, încercând să decarbonizeze aprovizionarea cu energie

IEA: Norvegia contribuie la securitatea energetică globală, încercând să decarbonizeze aprovizionarea cu energie

3 iunie 2017
Interes general
energynomics

Norvegia își gestionează resursele și veniturile semnificative provenite din hidrocarburi într-un mod durabil și rămâne un furnizor fiabil de petrol și gaze, dar guvernul norvegian ar trebui să se pregătească pentru un viitor cu venituri mai scăzute din petrol și gaze, conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Recomandările au fost făcute în evaluarea recentă a IEA privind politicile energetice ale Norvegiei.

„Unul din cei mai mari exportatori de energie din lume, Norvegia joacă un rol principal în avansarea securității energetice la nivel mondial”, a declarat directorul executiv adjunct al IEA, Paul Simons. „În același timp, Norvegia este pe deplin angajată în susținerea mediului.”

Resursele de petrol și gaze din Norvegia sunt considerabile. Numai o treime din resursele de gaz estimate și nedescoperite ale țării și jumătate din resursele sale de petrol au fost exploatate. Deși reducerea emisiilor de carbon din economia globală rămâne o prioritate la nivel mondial, IEA se așteaptă ca volumele substanțiale de petrol și gaze să fie în continuare necesare pentru anii următori. Ca atare, raportul salută eforturile guvernului de a încuraja creșterea producției Norvegiei. Analiza IEA recunoaște, de asemenea, că guvernul ia în considerare considerentele de mediu în gestionarea resurselor sale de petrol și gaze.

Raportul subliniază, de asemenea, producția importantă a hidrocentralelor din Norvegia ca pe o altă sursă de energie valoroasă, în special într-o perioadă în care piețele europene de energie electrică se integrează și producția de energie regenerabilă variabilă crește. Mai multe conexiuni transfrontaliere sunt construite și vor contribui la valorificarea întregului potențial al hidrocentralelor pentru echilibrarea variațiilor cererii și ofertei pe piața regională. De asemenea, vor îmbunătăți securitatea electricității în Norvegia în momente de disponibilitate redusă a hidroenergiei.

Raportul IEA analizează modul în care investițiile de piață în capacități de generare a emisiilor de carbon pot fi amplificate de îmbunătățirea sistemelor de impozitare și de subvenționare. Norvegia și celelalte guverne din regiunea nordică a pieței de energie electrică ar trebui să își coordoneze și să-și armonizeze stimulentele și politicile în materie de energie regenerabilă pentru a evita crearea de surplus de energie electrică. De asemenea, acestea ar trebui să identifice cele mai bune practici de impozitare pentru a evita reducerea inutilă a competitivității generării bazate pe piața cu emisii reduse de carbon.

Norvegia a stabilit obiective ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și 2050, iar IEA încurajează guvernul să precizeze modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite. Creditele internaționale de carbon pot oferi doar o soluție parțială, iar Norvegia ar trebui să-și intensifice eforturile. Transportul este sectorul cheie pentru emisiile legate de energie și necesită o mai mare atenție, dincolo de expansiunea vehiculelor electrice. De asemenea, producția de petrol și gaze are un potențial major. În acest context, este binevenit un nivel ridicat de cheltuieli publice pentru cercetare în domeniul energiei și eforturi puternice de dezvoltare a capturilor și stocării carbonului, precizează IEA.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *