IEA lansează un avertisment privind eliminarea treptată a energiei nucleare

0

O scădere puternică a capacității energiei nucleare ar amenința obiectivele climatice și securitatea energetică, cu excepția cazului în care economiile avansate vor găsi o modalitate de extindere a duratei de viață a reactoarelor lor, a spus Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Nuclearul este în prezent cea de-a doua sursă de energie electrică cu emisii scăzute de carbon din lume, în urma hidroenergiei, și reprezintă 10% din producția globală de energie electrică.

Însă uzinele nucleare din Statele Unite și Europa au în medie peste 35 de ani și multe dintre cele 452 de reactoare mondiale vor fi închise, deoarece gazele sunt mai ieftine, iar cerințele de siguranță stricte le fac ineficiente economic.

“Fără schimbări politice, economiile avansate ar putea pierde 25% din capacitatea lor nucleară până în 2025 și până la două treimi până în 2040”, scrie IEA în primul său raport major despre energia nucleară în două decenii.

În ultimii 20 de ani, capacitatea eoliană și solară a crescut cu 580 GW în economiile avansate. Cu toate acestea, IEA estimează că ponderea de 36% a surselor de energie curată în oferta globală de energie în 2018 a fost aceeași cu cea de acum două decenii, din cauza declinului segmentului nuclear.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu