Acasă » Electricitate » IEA lansează un avertisment privind eliminarea treptată a energiei nucleare

IEA lansează un avertisment privind eliminarea treptată a energiei nucleare

29 mai 2019
Electricitate
Bogdan Tudorache

O scădere puternică a capacității energiei nucleare ar amenința obiectivele climatice și securitatea energetică, cu excepția cazului în care economiile avansate vor găsi o modalitate de extindere a duratei de viață a reactoarelor lor, a spus Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Nuclearul este în prezent cea de-a doua sursă de energie electrică cu emisii scăzute de carbon din lume, în urma hidroenergiei, și reprezintă 10% din producția globală de energie electrică.

Însă uzinele nucleare din Statele Unite și Europa au în medie peste 35 de ani și multe dintre cele 452 de reactoare mondiale vor fi închise, deoarece gazele sunt mai ieftine, iar cerințele de siguranță stricte le fac ineficiente economic.

„Fără schimbări politice, economiile avansate ar putea pierde 25% din capacitatea lor nucleară până în 2025 și până la două treimi până în 2040”, scrie IEA în primul său raport major despre energia nucleară în două decenii.

În ultimii 20 de ani, capacitatea eoliană și solară a crescut cu 580 GW în economiile avansate. Cu toate acestea, IEA estimează că ponderea de 36% a surselor de energie curată în oferta globală de energie în 2018 a fost aceeași cu cea de acum două decenii, din cauza declinului segmentului nuclear.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *