IEA: Emisiile globale de dioxid de carbon au rămas constante în 2019

0

În pofida estimărilor majoritare, emisiile globale de dioxid de carbon din sectorul energetic au rămas la un nivel constant în 2019, potrivit datelor IEA publicate astăzi.

După doi ani de creștere, emisiile globale au rămas neschimbate la 33 de Gt în 2019, chiar dacă economia mondială s-a extins cu 2,9%. Acest lucru s-a datorat în primul rând scăderii emisiilor cauzate de generarea de energie electrică în economiile avansate, datorită rolului în expansiune al surselor regenerabile (în principal eoliene și solare), trecerii de la cărbune la gaz natural și generării în creștere de energie nucleară. Alți factori au inclus vremea mai favorabilă din mai multe țări și o creștere economică mai lentă în cadrul unor piețe emergente.

Statele Unite au înregistrat cea mai mare scădere a emisiilor la nivel național, marcând o diminuare de 140 de milioane de tone, sau 2,9%. Emisiile din Uniunea Europeană au scăzut cu 160 de milioane de tone, sau cu 5%, în 2019, determinate de reducerile din sectorul energiei electrice. Gazul natural a produs mai multă energie electrică decât cărbunele pentru prima dată, în timp ce energia electrică eoliană aproape a prins din urmă energia generată de cărbune.

Share.

Lasă un comentariu