IEA: Cărbunele rămâne o resursă principală, cu 40% din generare

0

Bogdan Tudorache

Cărbunele rămâne un combustibil major în sistemele energetice globale, reprezentând aproape 40% din generarea de energie electrică și mai mult de 40% din emisiile de dioxid energetice, în conformitate cu analiza și prognozele de piață ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Coal 2019, cel mai recent raport anual al pieței cărbunelui realizat de către IEA, analizează evoluțiile recente și oferă previziuni până în 2024 pentru oferta, cererea și comerțul cu cărbune.

Raportul constată că reluarea cererii globale de cărbune a continuat în 2018, determinată de creșterea producției de energie electrică pe cărbune, care a atins un nivel-record. Deși se estimează că generarea pe cărbune a scăzut în 2019, se pare că nivelul-record a rezultat din circumstanțe particulare ale unor regiuni și este puțin probabil să marcheze începutul unei tendințe de durată.

În următorii cinci ani se estimează o cerere globală de cărbune stabilă, susținută de o piață chineză rezistentă, care reprezintă jumătate din consumul global. Însă raportul constată că această stabilitate ar putea fi subminată de politicile climatice mai puternice din partea guvernelor, de scăderea prețurilor la gazele naturale sau de evoluțiile din China.

Share.

Lasă un comentariu