Acasă » Electricitate » Iancu cere modificarea legislației care permite escaladarea prețului energiei electrice

Iancu cere modificarea legislației care permite escaladarea prețului energiei electrice

10 noiembrie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Ideea unei intervenții asupra prețului energiei nu este nouă. Ea a fost pentru prima oară dezbătută în piață în urma unei întâlniri cu presa a directoratului Electrica. Deși furnizorii se așteptau la o normalizare a condițiilor din piață după perioada de variații ample ale prețurilor de achiziție a electricității din iarna trecută, prețurile nu au scăzut nici până în prezent, drept pentru care s-ar impune măsuri administrative, declara Cătălin Stancu, director general al Electrica, în luna iulie, în urma întrebărilor presei.

O posibilă măsură ar fi plafonarea într-un coridor de variație, pe o perioadă scurtă de timp, a prețului energiei, până la clarificarea factorilor care au dus la creșterea fără explicații și necontrolată a prețului, pe piețele en-gros. O altă măsură ar fi o echilibrare a cererii cu oferta. În fine, o terță măsură, despre care energynomics.ro a mai scris, o constituite introducerea instrumentelor derivate pe piața OPCOM, ”monopolul leneș”, așa cum o numea cu puțin timp în urmă Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Introducerea unor instrumente de tranzacționare mai sofisticate ar permite efectuarea pe termen mediu a unor tranzacții de limitare a riscului (hedging) și stabilirea unui preț de referință normal pe termen lung.

Ieri, parlamentarul Iulian Iancu a revenit cu propunerea intervenției asupra factorilor care permit escaladarea prețului energiei.

Pe piața spot, Piața pentru Ziua Următoare, a bursei OPCOM, aceasta a ajuns în primele zile ale acestei luni la 700 de lei pe MWh, ceea ce este o valoare ”amețitoare”, a spus Iancu, care crede că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Guvernul trebuie să intervină în piață.

El crede că trebuie modificată legislația care permite să se ajungă la aceste prețuri.

„La energie electrică, situația este dramatică. Din datele prezentate comisiei, a reieșit că în primele nouă zile din luna noiembrie s-a atins un preț de 700 de lei pe Piața pentru Ziua Următoare, față de 400 de lei, și acela foarte mare, din cursul lunii iulie, când am avut un vârf de consum. Nu suntem în vârf de consum la început de noiembrie și cu toate acestea prețurile sunt cu 80% mai mari, iar cifrele de 700 de lei sunt amețitoare”, a spus Iancu.

Recordul precedent de preț pe PZU a fost 680 de lei pe MWh, atins iarna trecută, în vârf de consum.

„Trebuie făcută o intervenție imediată în piață, pentru modificarea legislației secundare care permite această escaladare a prețului de către unii producători care aleg intenționat anumite platforme de piață care le permit maximizarea profitului. Nu este în regulă ca un producător, chiar dacă este liber în ofertă, să aibă oricât profitul pe piețe care sunt captive, nu oricine poate ajunge pe piața de echilibrare. Reglementatorul, care știe acest lucru, trebuie să intervină și să plafoneze aceste creșteri, printr-o intervenție directă, print-un ordin, și automat se limitează această creștere aberantă”, a continuat Iancu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, consumatorii industriali sunt în pericol să fie scoși din piață, iar consumatorii casnici se află în fața unor abuzuri ale marilor operatori.

„Se impune, după părerea mea, o acțiune imediată. Eu voi face propuneri în acest sens în scris, după discuția de astăzi, către ANRE și către Guvern, pentru a interveni prin legislația secundară și prin hotărâre de Guvern să stopăm această escaladare permisă astăzi. Atunci când vezi dezechilibre atât de mari trebuie să intervii”, a subliniat Iancu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *