Acasă » Petrol și Gaze » I. Iancu: Toate legile de bază pentru energie sunt în dezbatere

I. Iancu: Toate legile de bază pentru energie sunt în dezbatere

2 martie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Parlamentul României rediscută toate legile-cadru din domeniul energiei, susține Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

”În momentul de față am reluat toate legile-cadru care reglementează domeniul energetic”, a spus Iancu, care crede că trebuie pus accentul și mai mult pe consumator, întrucât măsuri precum liberalizarea prețului gazelor putând aduce majorări severe de preț de natură să afecteze grav populația.

Potrivit deputatului, țări precum Germania, Anglia și Franța folosesc, și la ora actuală, scheme de susținere a consumatorului casnic, iar România își propune să treacă la liberalizare ”subit, peste noapte”, în condițiile în care Polonia are ca termen anul 2024.

”Suntem noi o excepție în Uniunea Europeană? Polonia are termen anul 2024 de liberalizare. Germania, Anglia și Franța folosesc și astăzi scheme de susținere a consumatorului casnic. Avem noi salariile de zece ori mai mari decât ale nemților și ne permitem să trecem la o liberalizare subită, peste noapte, a prețului la gazele naturale?”, susține Iancu, citat de Agerpres.

”Avem puse în funcțiune scheme și sisteme de funcționare ale unei piețe de gaze care să permită să intru pe platformă să aleg de la orice furnizor cantități de gaze? Nu am niciuna dintre aceste pârghii. Riscul este maxim. În ce tip de piață suntem aruncați, cu doi producători care au 93% cotă de piață în România. Astăzi, dacă intrați pe site-ul Enel, veți vedea că ei sunt și furnizori de gaze și fac achiziții de gaze la prețul de 87,5 lei. Cât este gazul astăzi la consumatorul casnic? 60 de lei. Facem o creștere de 25% numai uitându-ne acum pe un site să vedem în ce pericol suntem aruncați?”, a mai spus Iancu.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *