Acasă » Electricitate » I. Iancu (CNR-CME): Eficienţa energetică poate fi unul dintre proiectele de ţară ale României

I. Iancu (CNR-CME): Eficienţa energetică poate fi unul dintre proiectele de ţară ale României

26 august 2016
Biomasă
Gabriel Avăcăriței

Reducerea intensităţii energetice este una dintre oportunităţile de dezvoltare economiei româneşti, consideră Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Cu prilejul prezentării concluziilor FOREN 2016, Iancu a expus patru avantaje de ţară pe care se pot concentra eforturile industriei energetice pentru a veni cu soluţii benefice pentru întreaga societate: valorificarea biomasei, resursele de gaze naturale, bazinul hidrografic şi eficienţa energetică.

Miercuri, 7 septembrie, de la ora 9, la Palatul Cesianu Racoviţă, din București, energynomics.ro vă propune o dezbatere pe această temă între profesionişti, la Energy Breakfast Club – Eficienţa energetică – valorificarea resurselor disponibile. Vor participa ca speakeri: Irina Nicolau, expert în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Serviciul Monitorizare Planul Naţional de Acţiune pentru Eficienţă Energetică, Andrei Ceclan, Senior Energy Advisor Servelect, Cristian Pîrvulescu, CEO Enevo Group, Olivier Marechal, ExxonMobil, Lubrication Field Engineer Southern Europe.

Bannere-EBC-7-sept-730x75

Experţii industriei energetice pot oferi o nouă viziune pentru societatea românească, a spus Iulian Iancu, în pledoaria sa pentru integrarea priorităţilor sistemului energetic în tabloul de ansamblu al României. „Analiza şi prioritizarea viitorului sectorului energetic nu pot fi rupte de situaţia şi problemele generale ale societăţii româneşti”, a insistat Iulian Iancu, care a enumerat câteva dintre aceste caracteristici: polarizarea socială, decapitalizarea economiei naţionale, criza acută a forţei de muncă şi lipsa de încredere a cetăţenilor în actualul model de dezvoltare economică şi socială a României.

În acelaşi timp, România se distinge faţă de alte state europene prin câteva extraordinare avantaje de ţară. Iulian Iancu s-a referit la faptul că în România există 495.000 de hectare de terenuri biodegradate şi deşertificate, pentru care se impune un program naţional de cultivare a plantelor tehnice energetice. „Este un exemplu pentru modul în care industria energetică poate răspunde cu soluţii interne la o problemă generală a societăţii”, a explicat Iulian Iancu. Un asemenea program poate contribui şi la dificultăţile din sectorul forestier, afectat de defrişările masive din ultimele decenii.

Al doilea avantaj de care România trebuie să profite este reprezentat de resursele de gaze naturale fără comparaţie în regiune. „Materie primă pentru co-generarea de înaltă eficienţă, soluţie de rezervă la producţia de electricitate din resurse regenerabile şi furnizare de securitate energetică pentru vecini, prin cantităţile de gaze înmagazinate subteran – sunt trei opţiuni pentru valorificarea gazelor naturale de care dispune şi poate dispune România”, a enumerat Iancu.

Preşedintele CNR-CME s-a referit şi la avantajul bazinului hidrografic bogat al României, utilizat în prezent doar în limita a 49% din potenţial. „Bazinul hidrografic este complet în afara oricărui program de regularizare a cursurilor de apă. Primul câştig ar fi reducerea numărului şi gravităţii inundaţiilor. Adăugaţi la aceasta încă patru beneficii clare: irigaţii, transport, hidroenergie – generare şi stocare – şi turism”.

O a patra şansă de dezvoltare economică la care s-a referit Iancu este concentrarea asupra unui program naţional de reducere a intensităţii energetice. „România foloseşte de 2,6 ori mai multă energie pe unitatea de produs intern brut decât media europeană. Un proiect de ţară poate aborda strict eficienţa energetică, cu beneficii directe, imediate şi generalizate, inclusiv zeci de mii de locuri de muncă”, a susţinut Iulian Iancu.

Rolul profesioniştilor în energie este mult mai amplu decât să fie mesageri ai temelor dominante în sectorul energetic, pentru că „avem printre noi mulţi oameni vizionari, oameni cu capacitate de sinteză, oameni care pot face proiecţie vizionară asupra societăţii”, a conchis preşedintele CNR-CME.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *