Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor fi şi principalii perdanţi ai liberalizării pieţei de energie

0

De la 1 ianuarie 2020 şi până la 30 iunie, furnizorii de ultimă instanţă (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) vor primi doar 60% din necesarul de consum al casnicilor la preţ reglementat de la ANRE, de la cei doi mari producători de stat, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, restul îl vor cumpăra din piaţa liberă, dar preţul final la consumatorul casnic va fi reglementat de ANRE.

Între 1 iulie şi 31 decembrie 2020 procentul de achiziţie reglementată scade la 40%, între 1 ianuarie 2021 şi 30 iunie 2021 la 20%, iar de la 1 iulie 2021 piaţa va fi complet liberalizată, cei patru FUI vor cumpăra din piaţă, la preţul pieţei energia pentru populaţie, iar ANRE nu va mai reglementa niciun preţ, conform e-nergia.ro.

Se întrevăd două efecte, previzibile ale debutului de-reglementării: cei doi mari producători de energie, controlaţi de stat, Hidroelectrica şi Nuclerarelectrica vor fi afectaţi, iar facturile la electricitate plătite de populaţie vor creşte, de la 1 ianuarie 2020.

La anul, cele două companii vor vinde cel mai probabil energie sub preţul pieţei. Din estimările unor actori din piaţă, creşterea prețurilor va fi de circa 5%

Share.

Lasă un comentariu