Hidroelectrica şi-a bugetat pentru 2020 un profit brut de 1,42 miliarde de lei, în scădere cu 10%

0

Hidroelectrica și-a bugetat pentru acest an un profit în scădere, ca urmare a scăderii veniturilor, în special din cauza obligaţiilor de a vinde pentru piaţa reglementată. Totuşi, a bugetat o sumă enormă pentru investiţii, în special pentru achiziţii, în condiţiile în care este implicată în cumpărarea activelor CEZ, conform e-nergia.ro.

Veniturile totale ale companiei vor fi de doar 3,9 miliarde de lei, faţă de cele 4,3 miliarde din 2019, potrivit proiectului de buget.

Hidroelectrica arată că scăderea este determinată mai ales de obligaţia pe care o are din partea ANRE de a vinde 3,15 TWh de energie electrică (producţia totală este estimată la 14,7 TWh) la preţul reglementat de 102,5 lei/MWh. Din cauza acestei obligaţii, Hidroelectrica are un minus la venituri de 400 de milioane de lei.

Pe de altă parte, şi cheltuielile companiei sunt în scădere cu 243 de milioane de lei, până la 2,45 miliarde de lei, situaţie datorată în special constituirii de provizioane în cursul anului 2019, după cum arată compania. La acest capitol, cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile sunt de 179 de milioane de lei, în creştere cu 82 de milioane de lei faţă de cele din 2019.

Bugetul de investiţii este însă uriaş, şi anume 4,22 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a acestora este reprezentată de capitolul “achiziţie participaţiuni”, unde este de trecută o sumă de 3,75 miliarde de lei. Hidroelectrica este implicată în procesul de achiziţie a activelor CEZ din România (distribuţia din Oltenia, firma de furnizare şi parcul eolian din Dobrogea), proces care este acum în derulare.

 

Share.

Lasă un comentariu