Hidroelectrica propune să preia consumatorii casnici, astfel încât liberalizarea să aibă loc din ianuarie

0

Bogdan Tudorache

Hidroelectrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) o soluţie astfel încât piaţa de energie să fie liberalizată de la 1 ianuarie, aşa cum cere legislaţia europeană, dar, în acelaşi timp, fără ca electricitatea pentru populaţie să se scumpească, a declarat, joi, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie hidro.

“Ca urmare a invitaţiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliază pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discuţii vizavi de iminenţa creşterii preţului dacă s-ar dereglementa piaţa şi s-ar trece din nou la piaţa liberă de la 1 ianuarie”, a precizat Badea, citat de Agerpres.

Anterior, el a spus săptămâna trecută, la un forum, că piața trebuie liberalizată cât mai repede, altfel, unii jucători vor fi avantajați. ”Hidroelectrica vinde energie ieftin, cu 255 lei per MWh. Dacă am trece tot segmentul reglementat în piața concurențială nu ar crește prețurile… De ce a fost nevoie să ne întoarcem cu zeci de ani în urmă? Cine a câștigat din aceste chestiuni? Așteptăm răspuns”, a comentat Badea. ”Sunt extrem de îngrijorat… Hidroelectrica și Nuclearelectrica va trebui să suporte tot consumul reglementat… nu se știe în ce proporții”.

El a explicat că, în cazul în care Hidroelectrica va fi împinsă la supracapacitate, ar fi nevoită să cumpere de pe piață la preț mai mare și să vândă subvenționat la preț mic, în avantajul anumitor jucători. Astfel, compania, care vinde azi energie sub prețul pieței, ar putea prelua direct furnizarea în regim de ultimă instanță, inclusiv costurile asociate.

Share.

Lasă un comentariu