Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Hidroelectrica: Nu putem suplini 100% producţia de energie a CE Oltenia

Hidroelectrica: Nu putem suplini 100% producţia de energie a CE Oltenia

17 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Hidroelectrica nu poate suplini din producţia proprie o eventuală închidere totală a Complexului Energetic Oltenia, din cauza debitelor foarte scăzute ale râurilor, a declarat Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

„Comparativ cu anul trecut în aceeaşi perioadă, debitele râurilor sunt mult mai scăzute, însă am intrat în iarnă cu rezervele din lacuri mai mari decât cele obligatorii din programul de iarnă”, a spus Badea, citat de Agerpres.

El a arătat că, în general, Hidroelectrica este cea care echilibrează sistemul, însă, în situaţia din aceste zile, când Complexul Energetic Oltenia riscă să fie oprit din lipsa cărbunelui, producătorul hidro nu poate suplini întreaga producţie a grupurilor pe lignit.

„Nu putem suplini 100% producţia de energie la de Complexul Energetic Oltenia, cu debitele de acum. Putem produce maximum 3.500 – 3.800 de MW”, a arătat Badea.

Întrebat dacă există riscul să se ajungă într-o situaţie de criză, oficialul Hidroelectrica a arătat că, momentan, nu se pune această problemă, întrucât se poate importa energie suficientă.

„Însă totul depinde de ce se întâmplă la Complexul Oltenia. Scenariul de producţie zero nu l-a luat nimeni în calcul. Din fericire, prognozele arată că în următoarea perioadă debitele vor fi în creştere. Însă vom vedea, pentru că, de multe ori, prognozele nu s-au adeverit”, a mai spus Badea.

Joi, la ora 11:45, consumul de energie al ţării era de 8.662 MW, producţia, de 7.248 MW, iar importurile, de 1.414 MW. Hidroelectrica genera 1.351 MW, asigurând 18,5% din totalul producţiei.

La 10:45, Complexul Energetic Oltenia produce 1.615 MW, adică 21,95% din producţia totală de energie a ţării.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării va creşte în următoarele zile, până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secundă.

În ceea ce priveşte râurile interioare, debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi există formaţiuni de gheaţă în majoritatea bazinelor hidrografice. Prognozele INHGA arată că, până la finele săptămânii, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare şi sunt posibile creşteri pe unele râuri mici din vestul, sudul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor slabe şi a topirii zăpezii.

Totodată, datele postate pe site-ul Administraţiei Apele Române arată că gradul de umplere a lacurilor este în acest moment de 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *