Hidroelectrica are sprijinul Guvernului pentru finalizarea lucrărilor de pe râul Jiu

0

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Andrei Maioreanu și Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica au participat la Târgu Jiu, la o dezbatere organizată de prefectura județului Gorj și de Consiliul Județean Gorj.

Tema a fost investiția pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Bumbești-Livezeni, după ce Curtea de Apel a decis pe 14 decembrie 2017 să anuleze autorizațiile de construcție. Potrivit celor prezenți la discuții se impune găsirea de urgență a unor soluții pentru punerea în siguranță a lucrărilor deja efectuate, în mare parte aproape de finalizare. Potrivit companiei, gradul de realizare al C.H. Dumitra este de 98%, circa 90% la CH Bumbești și peste 70% pentru montarea de echipamente. În ceea ce privește microhidrocentrala de la Livezeni, s-au executat lucrări în procent de 55%.

„Suntem astăzi în fața unei situații fără precedent: o investiție pentru care s-au cheltuit 155,5 milioane de euro, foarte necesară sistemului, gata să fie pusă în funcțiune, intră în conservare cu perspectiva de a fi distrusă”, a avertizat Bogdan Badea.

Pentru protecția populației din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primăvară, evitarea inundării drumurilor naționale, precum și pentru punerea în conservare în condiții de siguranță a lucrărilor deja efectuate, autoritățile centrale și locale, împreună cu consorțiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acțiune imediată și prioritizarea acestora.

Identificarea și efectuarea rapidă a lucrărilor de punere în siguranță, în condițiile respectării legii și obținerii autorizațiilor necesare, sunt prioritate zero pentru Hidroelectrica, aceasta fiind singura soluție până la comunicarea motivării instanței, act ce ar permite societății stabilirea următorilor pași pentru deblocarea proiectului AHE Bumbești-Livezeni.

„Finalizarea investițiilor hidroenergetice în derulare, de către Hidroelectrica – producător de energie din surse regenerabile de interes național – este o măsură asumată ferm prin Programul de Guvernare”, a declarant Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energie. „Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu”.

La rândul său, Președintele Directoratului Hidroelectrica, domnul Bogdan Badea s-a referit la incoerențele legislative care afectează grav felul în care sunt realizate lucrările de investiții. ”Este un semnal foarte prost, de descurajare și nesiguranță, transmis tuturor investitorilor din România, nu doar celor din energie. […] Cum să vorbim despre dezvoltare în condițiile în care nu poți să faci investiții pentru că există oricând spectrul ca autorizații obținute perfect legal să fie mai apoi anulate de instanță?”

Decizia instanței este definitivă și oprește un proiect demarat în anul 2004. Procesul a fost declanșat la solicitarea asociațiilor non-guvernamentale Bankwatch și Neuer Weg.

Fără finalizarea lucrărilor de pe râul Jiu, Sistemul Energetic Național va fi privat de un aport de 65 MW ce urmau a fi produși începând de anul următor, afirmă Hidroelectrica într-un comunicat de presă. Energia produsă de centralele construite pe Jiu ar fi permis alimentarea cu electricitate a peste o sută de mii de gospodării cu un consum mediu lunar de 200 kWh/lună.

Hotărârea Curții de Apel București poate face obiectul căilor extraordinare de atac (contestație în anulare, revizuire sau revizuire specială), însă, dat fiind că motivele pentru a promova o cale extraordinară de atac sunt precis identificate de Codul de Procedura Civila, Hidroelectrica va putea face o analiză pertinentă a acestora numai după ce Curtea de Apel București va comunica motivarea soluției de mai sus.

Prin HG nr.1297/20.09.2006 s-a declarat utilitatea publică pentru lucrarea de interes național “Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”, expropriator fiind Statul Român prin Hidroelectrica SA.

Toate actele de reglementare pentru aceasta investiție, inclusiv Autorizațiile de Construire aferente lucrărilor care se execută atât în județul Gorj cât și în județul Hunedoara, au fost obținute cu respectarea dispozițiilor legale și cu plata taxelor aferente.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești” au fost aprobați prin HG nr.10/2003, iar lucrările au demarat în anul 2004, anterior înființării Parcului Național Defileul Jiului (2005) și a Sitului Natura 2000 ROSCI0063 (2007).

Amenajarea hidroenergetică Bumbești-Livezeni se execută pe sectorul de defileu al râului Jiu, pe teritoriile județelor Gorj si Hunedoara și dispune de un potențial hidroenergetic de 65 MW, respectiv de o energie de 259 GWh/an. Lucrările au fost autorizate de Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Județean Gorj.

Share.

Lasă un comentariu