Hidroelectrica a plătit statului român peste 500 mil. euro pe apa uzinată în ultimii șapte ani

0

Hidroelectrica a plătit, în ultimii șapte ani, taxe pe apa uzinată în valoare de aprope jumătate de miliard de euro (2,3 miliarde lei), dar statul dorește și mai mulți bani, din recalcularea și plata retroactivă a redevenței.

Hidroelectrica a plătit anul trecut taxe pe apa uzinată în valoare de 360 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de companie, citate de e-nergia.ro. Este al doua taxă plătită de companie din punct de vedere al sumei, după plata impozitului pe profit, în 2018, care a fost de 383 de milioane de lei, subliniază e-nergia.ro.

Hidroelectrica plăteşte de mult timp statului taxă pe apa uzinată, la o valoare de 1,1 lei mia de metri cubi. Dacă pentru centralele hidro ale lacurilor de acumulare de la munte efectul taxei este mai mic (se foloseşte apă mai puţină pentru producţia de energie, întrucât apa are o „cădere” mai mare), pentru centralele de pe firul apei, precum cele de pe Dunăre sau de pe Oltul inferior, care folosesc debite mari de apă, impactul ajunge şi la 40 de lei/MWh, după cum explicau oficialii companiei la jumătatea anului trecut.

Share.

Lasă un comentariu