Havrileț respinge ideea tranzacționării pe bursă a întregii producţii interne de gaze

0

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat, joi, 20 aprilie, că o mare parte din producția românească de gaze ar trebui tranzacționată pe bursă, pentru a exista lichiditate și un preț de referință pe piață, scrie Agerpres.

“Ordonanța 64 trebuie aprobată prin lege, iar la momentul respectiv se va dezbate o completare a ordonanței. Sunt inițiative de a se merge pentru piața de gaze pe același model ca la energie electrică, respectiv să se aplice modelul tranzacționării întregii cantități de gaze naturale pe bursă”, a afirmat Havrileț.

Niculae Havrileț  a precizat că nu este de acord cu tranzacționarea întregii cantități de gaze pe bursă.

“Din punctul meu de vedere, sunt două elemente distincte. Piața de energie electrică are o caracteristică, iar cea de gaze naturale este specifică unor activități concesionate. Gazele naturale, ca și zăcăminte, sunt concesionate, iar producătorii, prin legea petrolului, au dreptul de a utiliza gazele naturale, de a decide asupra destinației, în sensul că îl poate prelucra sau îl poate vinde, iar din acest punct de vedere cred că trebuie făcută o distincție între cele două piețe”, a explicat oficialul ANRE.

Havrileț a susținut că este totuși nevoie să existe obligativitatea tranzacționării unei părți din cantitatea de gaze extrasă, pentru a exista lichiditate în piață și pentru un preț de referință.

”Până în 2021, prețul final al gazelor naturale este fixat de ANRE, iar în cadrul acestui preț final autoritatea trebuie să stabilească un preț de referință, iar acest preț de referință nu se poate forma decât pe o piață lichidă și transparentă, de aceea, într-o anumită proporție se justifică obligativitatea de tranzacționare pe bursă”, a apreciat Havrileț.

Pe de altă parte, oficialul ANRE a reiterat că, în ceea ce privește piața de energie electrică, de la 1 iulie nu se prevede modificarea prețului plătit de populație.

”De la 1 iulie, populația va consuma electricitate de pe piața liberă în proporție de 90%, față de 80% în prezent, iar, de la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată”, a mai explicat Havrileț.

Share.

Lasă un comentariu