Hajdinjak, ACUE: O abrogare bruscă a OUG 114, fără măsuri tranzitorii riscă să creeze dezechilibre majore

0

Frank Hajdinjak, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie ACUE, a transmis pe 30 august o scrisoare Comisiei de buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor, prin care spune că o abrogare bruscă a OUG 114, fără măsuri tranzitorii pentru o perioadă corespunzătoare de timp, este un scenariu care riscă să creeze dezechilibre majore și ar trebui evaluate cu atenție implicațiile.

„Considerăm că o nouă schimbare majoră a legislației privind piețele de energie electrică și gaze naturale, în mai puțin de un an de zile de la ultima modificare, este nocivă pentru buna funcționare a piețelor de energie. ACUE observă cu îngrijorare faptul că, în timp ce legislația privind funcționarea piețelor de energie și gaze naturale a fost schimbată în mod radical în decembrie 2018, fără o consultare prealabilă a actorilor relevanți, această nouă decizie ar reprezenta o nouă perturbare radicală a cadrului legislativ, însă tot fără consultări adecvate, cu consecințe semnificative pentru consumatorii casnici. Orice schimbare a legislației primare ar trebui realizată după consultarea tuturor actorilor relevanți, astfel încât măsurile avute în vedere să producă cât mai puține perturbări în funcționarea piețelor de energie”, a spus Hajdinjak, citat de financialintelligence.ro.

”O schimbare radicală de legislație va avea un efect perturbator asupra aprovizionării consumatorilor casnici pe durata sezonului rece. ACUE atrage atenția asupra faptului că, în acest moment, majoritatea furnizorilor și-au încheiat contractele de achiziție a gazelor naturale și energie electrică necesare pentru acoperirea consumului casnic în iarna următoare, astfel încât o modificare fundamentală de legislație va conduce la creșterea abruptă a prețurilor și va pune în pericol capacitatea furnizorilor de a-și onora contractele către clienții finali”.

Share.

Lasă un comentariu