Acasă » Electricitate » Guvernul vrea să șteargă datoriile rău-platnicilor de stat, dar nu știe cum

Guvernul vrea să șteargă datoriile rău-platnicilor de stat, dar nu știe cum

29 martie 2019
Cogenerare
energynomics

Guvernul vrea să șteargă datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică, în schimbul unor active și a elaborat în acest sens o procedură prin care aceștia vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor.

Măsura de ștergere a datoriilor se referă la „situația economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacități de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, respectiv unități dispecerizabile definite și reglementate prin legislația secundară emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentă”.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale necesare pentru siguranța alimentării cu energie electrică, publicată pe site-ul ministerului Energiei pe 28 martie, își propune “menținerea în producție a centralelor respective, vitale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național”.

Evaluarea realizată de autoritățile și instituțiile publice implicate a arătat o diferență majoră între puterea instalată și puterea disponibilă a unităților de producere a energiei electrice, fapt ce arată necesitatea adoptării de măsuri pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național.

Dincolo de problemele de competiție pe care le ridică o asemenea măsură (ștergerea datoriilor către ANAF este o formă de ajutor de stat), este neclar în ce fel se poate aplica punctul 7 , de la articolul 2:

(7) Ministerul Energiei și operatorii economici încheie un proces-verbal de predare-preluare prin care se trec în proprietatea publică a statului activele funcționale energetice prevăzute la alin. (1), care cuprinde și valoarea acestora.

în condițiile în care statul deține deja, chiar prin ministerul Energiei, 100% din acțiunile societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. și 97,51% din acțiunile societății Electrocentrale București S.A.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *