Guvernul vrea să modifice legea energiei pentru a stimula bursa de gaze naturale

0

Guvernul va modifica, probabil în luna octombrie, legea energiei, în sensul acordării posibilităţii de a tranzacţiona gaze naturale pe platformele OPCOM şi producătorilor de gaze din afara ţării, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
“Ambiţia noastră este să devenim un pol energetic regional. Vrem ca şi bursa de energie OPCOM să devină o bursă regională. (…) Şi vom da posibilitatea ca şi alţi producători de gaze din afara ţării să tranzacţioneze gaze în România”, a afirmat Niţă la Bucharest Forum, care se desfăşoară în perioada 26-28 septembrie.

Ambiţia noastră este să devenim un pol energetic regional

Ministrul spune că în viitor România va fi o piaţă atractivă pentru producătorii străini de gaze din perspectiva preţului.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a avizat toate procedurile necesare pentru ca traderii să poată efectua tranzacţii cu gaze naturale atât la Bursa Română de Mărfuri (BRM), cât li şi la OPCOM, bursa de energie controlată de stat, prin Transelectrica. Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor este un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană.

Romgaz şi Petrom sunt cei mai producători de gaze din România, având o cotă de piaţă de peste 90%. România importă gaze din Federaţia Rusă la preţuri de două ori mai mari decât cele ale producătorilor de pe piaţa locală.

Niţă a mai spus că viitoarea strategie energetică naţională va fi finalizată anul viitor și va fi orientată mai mult spre piaţă, şi nu spre producţie, cum s-a întamplat până acum.

Share.

Despre Autor

Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un comentariu