Acasă » Interes general » Guvernul vrea să aloce sumele necheltuite din PNI, de 165 mil. euro, unui nou fond de investiții

Guvernul vrea să aloce sumele necheltuite din PNI, de 165 mil. euro, unui nou fond de investiții

17 iunie 2020
Interes general
energynomics

Bogdan Tudorache

PNI cuprinde 29 de investiții, dar doar patru din acestea au obținut finanțare. În cadrul ședinței de guvern din 16 iunie, guvernul a aprobat un nou memorandum, prin care fondurile restante în valoare de circa 793 milioane lei (circa 165 mil. euro) ar putea fi alocate, în urma consultărilor și a aprobării Bruxelles-ului, unui nou fond de investiții.

Contractele aprobate deja vizează modernizarea blocului pe lignit Ișalnița al CE Oltenia, cu 33,5 mil. lei, a blocului Rovinari, cu 61,3 mil. lei, a stației de cogenerare de la Brazi a OMV Petrom, cu 408 mil. lei și a celei a Romgaz de la Iernut, cu circa 321 mil. lei.

Valoarea maximă totală a finanțării nerambursabile ce poate fi acordată în prezent din contul PNI în baza acestor 4 contracte încheiate este de 824.219.082,10 lei.

În perioada 2013-2019, în Contul PNI s-a acumulat suma de 1.616.887.769,87 lei, reprezentând contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate și plătite pentru perioada 2013-2019. Din acest cont se asigură finanțarea investițiilor din PNI în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile a fiecăreia dintre ele.

Având în vedere cele prezentate mai sus, coroborat cu valoarea totală deja angajată a fi rambursată în baza celor patru contracte de finanțare încheiate, în sumă de 824.219.082,10 lei, rezultă că la finalul anului 2020 în Contul PNI rămâne un excedent al fondurilor aferente finanțării nerambursabile în sumă de 792.668.687,77 lei, pentru care guvernul propune trei variante, însă o consideră fezabilă doar pe cea a constituirii unui nou fond de investiții ” în scopul sprijinirii operatorilor din sectorul producerii energiei pentru investiții ce vor contribui la atingerea țintei de reducere a emisiilor”.

Celelalte două variante propun creșterea cotei beneficiarilor deja aprobați sau alocarea fondurilor excedentare către AFM. Guvernul va trebui, însă, să obțină, acordul Comisiei Europene, în cazul constituirii fondului de investiții, sau alocării de fonduri către AFM.

”Având în vedere cele prezentate, supunem analizei și aprobării Guvernului României derularea de către M.E.E.M.A. împreună cu M.A.E. și Consiliul Concurenței, de consultări cu Comisia Europeană în vederea implementării Variantei 3 – Constituirea, la dispoziția MEEMA, a unui fond în scopul sprijinirii operatorilor din sectorul producerii energiei pentru investiții ce vor contribui la atingerea țintei de reducere a emisiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *