Guvernul va reduce taxa de cogenerare, ar putea lansa o nouă schemă de sprijin; subvențiile pentru marii consumatori, acordate luna aceasta

0

Bogdan Tudorache

În urma constatării ineficienței taxei pe cogenerare, aceasta va fi diminuată, însă deocamdată nu se știe cu cât, spune prim-ministrul Ludovic Orban. Taxa pe cogenerare a fost instituită pentru a genera bani necesari investițiilor în CET-uri, însă, deși s-au strâns aproape 2 miliarde de euro de la instituire și până acum, nici un ban nu a fost investit, susține Orban.

El a declarat că reducerea sau eliminarea taxei pe cogenerare va duce la diminuarea costului energiei electrice pentru consumatori – care în prezent plătesc mai mult de 13 lei pe MWh în contul acesteia. Ceea ce Orban nu a menționat- la taxă se pecepe și TVA, adăugat pe factura finală.

Orban a mai spus că Guvernul are în vedere instituirea unui nou sistem de sprijin, posibil similar certificatelor verzi, însă această decizie va fi luată în urma consultărilor publice.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că noile subvenții pentru marii consumatori vor fi acordate începând cu luna iulie.

“Schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României și aprobată de Comisia Europeană va fi pusă în practică în cursul lunii iulie și combinatul Alro va beneficia de un ajutor de stat, ca și consumator mare de energie electrică, în care practic li s-a redus cu 16% costul certificatelor CO2. În cursul lunii iulie se va face plata pe 2019”, a spus Orban, în cadrul unei vizite de lucru la Alro.

Share.

Lasă un comentariu