Guvernul ungar vrea să reducă din nou prețurile utilităților

0

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, caută modalităţi pentru aplicarea celei de-a treia runde de reduceri ale preţurilor utilităţilor, după ce în urma celorlalte facturile s-au ieftinit anul acesta cu 20%, a declarat premierul ungar Viktor Orban. „După două runde de reduceri ale preţurilor utilităţilor încheiate cu succes merită o a treia; parlamentarii noştri au început deja să lucreze la plan“, a afirmat Orban. El nu a detaliat când şi cu cât vor fi ieftinite utilităţile.

Însă oficiali guvernamentali au indicat anterior că reducerile ar putea ajunge la 30%. Mai mulţi analişti consideră că a treia rundă de ieftiniri va fi derulată înaintea alegerilor din primăvară deoarece strategia guvernului dă roade, Fidesz detaşându-se în topul popularităţii politice. De asemenea, reducerile au frânat inflaţia, ceea ce ar putea încuraja populaţia să cheltuiască mai mult stimulând creşterea economică.

Guvernul nu a elaborat şi nici n-a publicat vreodată studii de impact privind reducerea facturilor la curent electric şi gaze naturale, iar jucătorii din sectorul de utilităţi au avertizat că măsurile creează un sistem nesustenabil şi pot duce la probleme serioase legate de furnizare.

De asemenea, guvernul lui Viktor Orban a arătat clar că vrea ca statul să ajungă să controleze o parte mai mare din sectorul de utilităţi, dominat în prezent de jucători străini precum E.ON şi RWE din Germania. Fiecare reducere a preţurilor serviciilor micşorează şi valoarea acestor companii, iar unele dintre ele au anunţat deja că vor să iasă de pe piaţa ungară din cauza pierderilor provocate de reducerea tarifelor.

Ungaria ar putea răscumpăra până la sfârşitul anului participaţia minoritară deţinută de RWE la Fogaz Zrt, furnizorul de gaze naturale al Budapestei.

Când a fost întrebat dacă Fidesz intenţionează să ieftinească pentru a treia oară utilităţile, vicepreşedintele partidului a răspus că „munca noastră încă nu s-a încheiat“, iar impactul acesteia asupra evoluţiei preţurilor trebuie urmărit încontinuu.

Sursa

Ziarul Financiar

 

Share.

Lasă un comentariu