Acasă » Termo » Minerit » Guvernul menţine intenţia de a lista CE Oltenia

Guvernul menţine intenţia de a lista CE Oltenia

29 decembrie 2014
Electricitate
energynomics

Guvernul menţine intenţia de a lista la Bursă CE Oltenia, printr-o ofertă publică iniţială (IPO) de acţiuni în a doua jumătate a anului viitor, potrivit declaraţiilor lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare a Ministerului Energiei, citat de economica.net.

Unul din grupurile termocentralei de la Chişcani – Brăila a Complexului Energetic Oltenia urmează să fie convertit de la funcţionarea pe gaze, la cărbune lichid, a mai spus Dumitrașcu.

„Vom realiza un joint – venture cu o firmă olandeză pentru aplicarea unui patent de ardere a aşa zisului cărbune lichid în Grupul 2 al Termocentralei Chişcani. În felul acesta randamentul va creşte substanţial, iar poluarea va scădea considerabil”, a declarat  Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare a Ministerului Energiei. Oficialul nu a dorit să precizeze numele firmei.

CE Oltenia înregistrează pierderi, pe de o parte din cauza scăderii preţului energiei şi pe de alta din cauza costurilor neprofitabile privind exploatarea carierelor de lignit pe care le deţine. În plus, cărbunele ridică şi probleme suplimentare de mediu.

Compania se confruntă cu un excedent de cărbune care ar putea fi absorbit inclusiv prin procese bazate pe tehnologii noi, printre care şi cea de transformare a lignitului într-un combustibil fluid („cărbunele lichid”).  Alte procese de valorificare a cărbunelui este gazeificarea sau transformarea lui în carburanţi, dar aceste procedee sunt prea sumpe ca să fie utile comercial. Au fost experimentate de Germania încă din timpul celui de-al doilea război mondial.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate acoperi 30% din consumul de energie al ţării. A fost înfiinţat în 2012, prin fuziunea a patru termocentrale (Işalniţa, Rovinari, Turceni şi Craiova II) şi a minelor de suprafaţă din bazinul Olteniei.

Compania a vândut în 2013 10,6 terawaţi – oră şi 626.000 de giga calorii. Veniturile au depăşit peste 4,5 miliarde de lei, dar cifra de afaceri netă a fost mai mică de 2,7 miliarde de lei.

CE Oltenia are mai mult de 18.600 de angajaţi. Costurile mari de producţie şi preţul mic al energiei pe piaţă i-au provocat  pierderi de 290 milioane de lei pe primele nouă luni ale anului 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *