Acasă » Petrol și Gaze » Guvernul lucrează la o reformă majoră a cadrului legal pentru petrol şi gaze

Guvernul lucrează la o reformă majoră a cadrului legal pentru petrol şi gaze

2 septembrie 2016
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Piaţa gaze din România se află într-un moment crucial, care impune modificări ample ale legislaţiei într-un orizont de timp foarte limitat, au fost de acord atât Aristotel Jude (ministerul Energiei), cât şi Emil Calotă (ANRE), cu prilejul Energy Breakfast Club din 31 august. Următoarele şase luni sunt esenţiale pentru a veni cu răspunsuri adecvate, nu doar pentru a răspunde obligaţiilor europene, dar mai ales pentru a pune bazele unei pieţe a gazelor funcţionale şi fezabile. În acest sens, ministerul lucrează alături de ANRE şi de actorii din piaţă la clarificări legislative prin care Legea petrolului să reglementeze drepturile şi obligaţiile producătorului în interiorul perimetrului de producţie, iar legea gazelor naturale (Legea 123) să ofere cadrul de funcţionare pentru activităţile de furnizare, distribuţie şi transport al gazelor naturale.

Secretarul de stat Aristotel Jude a prezentat liniile de forţă ale viitorului context legislativ pentru industria de petrol şi gaze, menit să stimuleze funcţionarea pieţei pe trei principii de bază: transparenţă, non-discriminare şi competiţie.

Transferul dreptului de proprietate se va face la PVT

Activitatea de transport gaze naturale este una dintre premisele principale pentru buna funcţionare a pieţei, iar în acest domeniu o problemă cheie este punctul virtual de tranzacţionare (PVT) şi modul de rezervare a capacităţii de transport, a subliniat Jude. „Este foarte important să avem o împărţire corectă a modului în care se face rezervarea de capacitate. Să avem rezervare de capacitate de intrare – care să confere utilizatorului de reţea dreptul să transporte gazele naturale până în PVT, iar rezervarea de capacitate de ieşire să dea drept utilizatorului de reţea să extragă gazele naturale din PVT. Este o cerinţă a regulamentelor europene”, a explicat Jude.

OUG pentru creşterea lichidităţii pe pieţele centralizate

Pentru a oferi posibilitatea de echilibrare comercială a sistemului naţional de transport, avem nevoie de o piaţă lichidă şi exigibilă. În prezent, piaţa de tranzacţionare este ilichidă şi nu oferă suportul necesar unor tranzacţii intra-day.

De aceea, ministerul Energiei va demara o consultare publică pentru promovarea unei OUG cu scopul de a stimula tranzacţiile pe pieţele bursiere. „Una dintre modificări este limitarea în timp a aplicabilităţii articolului 124, litera e), din legea 123”, a explicat Aristotel Jude. Articolul este baza de pornire a unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, care a trecut de avizul motivat şi poate ajunge oricând la Curtea Europeană de Justiţie. „Intenţia noastră este de a închide această procedură de infringement”, a declarat Aristotel Jude.

„Această modificare va reprezinta un pas imens înainte către formarea liberă pe piaţă a unui preţ real la gaze”, a susţinut reprezentantul ministerului Energiei. În prezent, „articolul 124 pune cu prioritate în piaţă la un preţ administrativ gazele naturale din producţie internă către furnizori, care mai apoi recomercializează în baza unui preţ final reglementat acest gaze către consumatorul casnic”. Avem, deci, două decizii administrative, prin care se impun preţul de intrare şi preţul de ieşire a gazelor naturale în piaţă. „Vorbim despre un volum semnificativ, de 4 miliarde de metri cubi pe an”, a precizat Jude.

Furnizorii de gaze, aduşi pe burse prin forţa legii

„În piaţa gazelor naturale, există contracte bilaterale pentru 98,5% din consumul României. Pe burse s-a tranzacţionat doar 1,5%, adică numai 1,7 mlioane de MW dintr-un consum de 121 de milioane de MW”, a anunţat Aristotel Jude. Or, o piaţă nu există fără tranzacţii. De aceea, ministerul Energiei intenţionează să mai modifice un articol, astfel încât „să instituim obligaţia furnizorilor să achiziţioneze gazele naturale necesare consumatorilor casnici, reglementaţi, într-un mod transparent, nediscriminatoriu şi concurenţial”, până la 40% din totalul portofoliului anual.

ANRE constată rezistenţa la schimbare din sectorul gazelor naturale

Reglementatorul are o viziune diferită faţă de cea expusă de ministerul Energiei, a subliniat de la bun început Emil Calotă, vice-preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei. Emil Calotă a insistat asupra faptului că liberalizarea pieţei de electricitate a fost un succes şi reprezintă principalul model în momentul actual pentru paşii următori în dezvoltarea pieţei de gaze. „Diferenţa majoră care apare în legătură cu liberalizarea pieţei este dată de siguranţă, de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale, iar statul conform Regulamentului 994 din 2010 este obligat să intervină pentru a preveni anumite sincope în alimentarea cu gaze naturale a consumatorului final, în perioada de iarnă”, a precizat Emil Calotă.

Evaluarea ANRE a identificat o atitudine conservatoare, o anume rezistenţă la schimbare din partea sectorului. Până la urmă, numărul jucătorilor relevanţi în piaţa de gaze naturale este destul de mic. „Împreună cu aceştia şi cu ministerul Energiei suntem gata să ne aşezăm la masă pentru a interveni într-o manieră solidă şi coerentă în cadrul legislativ, pentru a respecta principiile de stabilitate şi predictibilitate legislativă”, a spus Emil Calotă, subliniind că termenul limită este 31 martie 2017, „când cel puţin două acte de reglementare îşi încetează aplicabilitatea”.

„Statul român încă nu a pus în aplicare într-un mod solid şi coerent cele trei regulamente importante, privind siguranţa în aprovizionare, accesul la infrastructura de transport şi codul reţelei”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.

ANRE a greşit că a acceptat şase prorogări la implementarea codului reţelei, a spus Emil Calotă. „La finalul săptămânii trecute, am acceptat încă o prorogare, până la 1 noiembrie 2016, dar vom efectua un control serios: de ce nu funcţionează sistemul SCADA, de ce nu funcţionează sistemul IT etc. E clar că la nivelul operatorului de sistem este o atitudine care trebuie corectată”, a avertizat Emil Calotă.

Soluții temporare de energie de la Aggreko

Cătălin Ţocu, Business Development Manager la Aggreko a prezentat un studiu de caz relevant pentru capacitatea companiei de a oferi soluții temporare de energie și control al temperaturii. Aggreko este lider mondial în acest domeniu şi lucrează pentru toate tipurile de clienţi, de la industria de entertainment – la construcţii, de la industria militară – la agricultură, de la farma – la petrol şi gaze, rafinare şi utilităţi. Un proiect de referinţă la nivel internaţional este furnizarea a 110 MW, în numai şase săptămâni, pentru acoperirea necesarului la centrala nucleară de la Fukushima, imediat după dezastrul din 2011.

Cătălin Ţocu a prezentat succint rezultatele colaborării Aggreko cu OMV Petrom, care a început încă din anul 2009 şi a ajuns, în prezent, la 14 unităţi de valorificare a gazelor asociate de sondă realizate de Aggreko. Soluţiile includ monitorizarea SCADA, controlul gazelor şi electricităţii, pentru a corespunde tuturor reglementărilor în vigoare.

Ca rezultat, OMV Petrom beneficiază de o producţie anuală de 240.000 MWh, numai de la unităţile Aggreko, ceea ce, în termeni financiari, înseamnă o reducere semnificativă a costurilor. Prin soluţiile propuse de Aggreko, clientul beneficiază de viteză şi flexibilitate în implementare, reducerea amprentei de carbon, producţie de energie la locul de consum, chiar şi în sectoare greu accesibile.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN ŢOCU

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experţi, reprezentanți ai: Amromco Energy, ACFR, ACUE, Aderro GP Energy, AFEER, Aggreko, Ambasada Rusiei, Ambasada SUA, Ambasada Ungariei, ANRE, Atlas Inexco RO, Black Sea Oil & Gas, BRM (Bursa Română de Mărfuri), Distrigaz Sud, E.ON Energie Romania, Edison Trading SpA – subsidiara România, ELCEN, Electrica Furnizare, Enel Energie, EnerCap Capital Partners, Energie Finanzierung Und Kapital, Forte Gaz GN, Investisia Group, Jereh, Matei Conf Group, MET Group, ministerul Energiei, ministerul Fondurilor Europene, MOL România, NextEnergies Consultants, NIS Petrol, OMV Petrom, OPCOM, Raiffeisen Bank, Romgaz, ROPEPCA, RWE, SGS România, Siveco România, Transgaz, Weatherford.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Aggreko, Jereh, Matei Conf Group, Romgaz, Ridgid, SGS România, Transgaz.

Participare

În 2016, energynomics.ro îşi propune să mai organizeze cel puţin încă 5 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse pot fi accesate aici.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne poți scrie la office aata energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Un comentariu la „Guvernul lucrează la o reformă majoră a cadrului legal pentru petrol şi gaze”

  1. Pingback: Producătorii şi furnizorii de gaze sunt chemaţi pe burse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *