Acasă » Regenerabile » Solar » Guvernul Israelului neglijează energia „verde”

Guvernul Israelului neglijează energia „verde”

14 septembrie 2015
Regenerabile
energynomics

După ce s-a luptat să crească citrice pe o porțiune aridă din deșert, comunitatea israeliană din Ketura a dedicat în schimb țarina recoltării resurselor celor mai abundente din țară: razele solare. Cu toate acestea, pe măsură ce comunitățile caută să extindă instalațiile solare, guvernul se dovedește un obstacol aproape la fel de mare cum s-a dovedit a fi ariditatea solului, notează Bloomberg.

„Israelul dispune de tehnologie și are foarte mult soare, dar guvernul ignoră complet industria energiilor regenerabile”, a spus Yosef Abramowitz, un pasionat al energiei solare care pus bazele firmei Arava Power Co, care a investit în câmpul Ketura.

Cu mai mult de 300 de zile de soare pe an și un sector tehnologic de clasă mondială, Israelul ar trebui să fie un punct de referinţă pentru energia solară, dar a rămas în urmă faţă de arealuri cu mult mai lipsite de soare, precum Germania sau Olanda. Asta pentru că, în ultimii ani, geologii au descoperit câmpuri uriașe de gaze chiar lângă coasta Israelului, ceea ce transformă țara într-un potențial exportator energetic și care ar permite centralelor sale să ardă gaz mai ieftin și mai curat în loc de cărbune – de unde și distanţarea guvernului de la sursele regenerabile de energie.

Israelul spune că mai puțin de 2% din electricitatea sa vine din surse regenerabile, comparativ cu 22% în Uniunea Europeanp, cu 8% în China sau 7% în SUA, confom Agenției Internaționale pentru Energie. Industria solară a țării a ajuns la aproximativ 130 de companii în 2010, pe măsură ce investitorii s-au grăbit să injecteze bani în proiecte, dar astăzi există doar 60 de firme, spune Asociaţia Green Energy din Israel.

Gazul a dominat agenda energetică a Israelului de la descoperirea în 2009 a unui câmp numit Tamar. Întrucât politicieni și autoritățile de reglementare au întârziat să închidă dezbaterile referitoare la taxele producătorilor de energie și cât de mult gaz poate fi exportat, guvernele recente au întârziat aprobarea unor instalații solare noi.

Exporturile de gaze

În timp ce guvernul a aprobat permise pentru capacităţi de 818 MW în perioada 2009-2011, de atunci, nici o licență nouă nu a fost emisă pentru instalațiile conectate la reţeaua naţională, conform Asociaţiei Energiei Verzi. Dezvoltatorii au solicitat licențe de aproximativ 2 GW în ultimii ani, spune Asociaţia.

„Dacă mergi la Ministerul Energiei în prezent și să încerci să vorbeşti despre energia solară, vor spune:” Nu vorbim despre sursele regenerabile de energie, avem gaze”, a declarat Eitan Parnass, director pentru tranzacţii cu energie regenerabilă al unei firme.

Yuval Zohar, care supravegheaza energiile regenerabile în cadrul ministerului, spune că Israelul poate emite în curând permise pentru 340 MW în instalații fotovoltaice care au primit aprobarea preliminară anul trecut, dar care au fost întârziate după căderea guvernului din decembrie.

Zohar insistă că Israelul este pe cale de a-şi atinge obiectivul de 10% energie regenerabilă până în 2020. „Mergem înainte pentru a atinge acest obiectiv”, a spus el. Amit Mor, director executiv al Eco Energy Ltd., o companie de consultanță din Tel Aviv, spune că investitorii din Israel vor putea atinge maximum jumătate din acest nivel. Prețurile energiei electrice au scăzut cu 10% ca urmare a trecerii la gaz, spune el, iar în cazul în care continuă să scadă „viabilitatea economică a solarului va fi marginală.”

Liderii industriei estimează că, în timp ce guvernul încheie planul de dezvoltare al celui mai mare câmp de gaze al Israelului, oficialii vor pune în cele din urmă solarul înapoi pe ordinea de zi – chiar dacă descoperirea în luna august a unor noi rezerve de gaze în Egipt ar putea întârzia acest proces pe măsură ce Ministerul analizează efectul lor asupra exporturilor.

„Autoritățile de reglementare și politicienii înțeleg nevoia unor energii regenerabile”, a declarat Yaron Szilas, care conduce afacerile energetice ale Shikun & Binui Ltd., cea mai mare companie de construcţii din Israel, care în luna iulie a obţinut finanțare pentru o instalație de 110 MW solar-termică în valoare de de 1 miliard de dolari în deşertul Negev. Pe măsură ce industria gazului se maturizează, „credem că îşi vor întoarce atenţia către energii regenerabile din nou.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *