Guvernul ar putea elimina taxele adoptate prin OUG 114

0

Dincolo de eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat reprezentanţilor industriei energetice, cu care a avut o discuţie azi, să trimită propriile lor amendamente, atât la textul OUG, cât şi la metodologiile deja elaborate sau în curs de elaborare de ANRE care pun în practică prevederile Ordonanţei. OUG 114 va intra în dezbaterea Parlamentului, conform economica.net.

Impozitul de 2% pentru energie poate fi eliminat doar după discutarea acestui subiect în coaliția de guvernare PSD-ALDE și în Guvern, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, la Digi24.ro. “Nu e vorba că e cineva de acord. Mă bucur că a fost o discuție aastăzi. Este in subiect care va trebui discutat în primul rând în coaliție, în Guvern și vedem care va fi decizia finală. OUG 114 se adresează mai multor domenii, acesta este unul dintre ele. Dacă se va modifica ceva, va fi o discuție în coaliție, apoi în Guvern și vedem decizia aplicată într-o ședință de guvern”, a spus Teodorovici, miercuri seară, la Digi24. Ministrul Finanțelor a adăugat că mai pot avea loc discuții cu privire la eliminarea acestui impozit de 2% privind energia, deoarece “nimeni nu spune că un act normativ, și avem multe exemple de ani de zile că s-au modificat”. “Sunt deschis la orice fel de discuție, că vorbim de energie, de bănci. Nu plecăm de la ideea de a modifica din start ceva sau de a nu modifica. Va trebui discutată la nivel de coaliție, și în guvern, sau în paralel. Nu contează ordinea”, a precizat Eugen Teodorovici.

a avut loc prima întâlnire a unui oficial politic de rang înalt cu industria energetica, şi nu numai, după adoptarea celebrei OUG 114/2018, în condiţiile în care actul normativ, care îşi produce deja efectele, urmează să intre în dezbaterea parlamentară.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul Român al Energiei, şi la ea au participat preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de  reprezentanţi din sectorul de gaze, şi de energie electrică, din zonele de producţie şi de distribuţie/furnizare.

Chiar înainte de discuţii, Tăriceanu a enunţat public prima modificare, aproape certă: taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie va fi eliminată, pentru toate companiile vizate.

„Am discutat în prealabil cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu Ordonanţa 114 şi ceea ce vă spun dumneavoastră i-am spus şi dumneaei – nu mă feresc să discutăm, avem un dialog foarte bun şi foarte sincer – şi i-am împărtăşit îngrijorările mele, pentru că o parte din îngrijorările dumneavoastră le-am preluat, prin cei cu care am avut un dialog până acum, şi i-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi atingerea unor indicatori de performanţă, de profitabilitate care sunt de aşteptat la aceste companii. Şi doamna prim-ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi cel mai probabil o să renunţăm la această taxă de 2%”, a spus Tăriceanu.

Share.

Lasă un comentariu