Acasă » Termo » Minerit » Guvernul alocă 32 milioane de euro pentru închiderea minelor necompetitive

Guvernul alocă 32 milioane de euro pentru închiderea minelor necompetitive

18 februarie 2015
Minerit
energynomics

Activitatea de închidere a minelor necompetitive de huilă primește în acest an 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro), titrează Mediafax. Minele aparțin Societa Naţional[de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani prime. Suma provine în totalitate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

Compania Națională a Huilei (CNH) Petroșani deţine şapte unităţi de producţie de cărbune: Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani. Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Termenul final pentru închiderea lor este 2018, amintește Mediafax. Minele Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni au fost incluse în 2012 în compania Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva și Paroșeni.

Pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă vor fi alocate 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, iar pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă. 25,8 milioane de lei vor fi alocați pentru plăți compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere vor fi utilizate 24,3 milioane de lei. Pentru facilități pentru pensionari și reconversia profesională a angajaților nu au fost alocate fonduri.

Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fonduri publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH pentru perioada 2011-2018. În noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care gestionează banii pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive.

Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *