Acasă » Petrol și Gaze » Grupul OMV mizează pe România pentru stabilitate într-un mediu dominat de incertitudine

Grupul OMV mizează pe România pentru stabilitate într-un mediu dominat de incertitudine

Gabriel Avăcăriței

Unii ar putea spune că sunt lipsit de viziune. Pot admite acest lucru. Dar uitaţi-vă câţi dau faliment în jurul nostru, aşa că ne concentrăm pe menţinerea fluxurilor de lichiditate şi pe reducerea costurilor„. Aşa a sintetizat directorul executiv al OMV, acţionarul majoritar al Petrom, strategia grupului austriac pentru următorii cinci ani. „Vrem o poziţie sustenabilă în zona de producţie, restructurăm afacerile din zona de valorificare a gazelor şi continuăm să ne creştem competitivitatea în prelucrarea ţiţeiului„, a spus Rainer Seele prezentând în faţa ziariştilor români contextul şi principalele decizii în limitele cărora grupul OMV va acţiona în următorii ani.

Clar, sigur pe el, adesea tăios în formulări, generos în laude şi necruţător faţă de poziţiile adverse, Rainer Seele a ţinut să precizeze că vorbeşte din postura celui mai important investitor în sectorul energetic din România. Seele a început prin a pune activitatea grupului OMV în context: piaţa de ţiţei şi gaze este sub presiune, preţurile sunt la cote neaşteptat de mici, iar marjele de rafinare vor scădea, după creşterile din ultimii ani.

Principalul atu al grupului austriac este modelul integrat de business, care îi permite un plus de stabilitate într-un mediu de afaceri dominat de incertitudine şi de fluctuaţii ample.

Ideile principale transmise de Rainer Seele

DA

Explorarea şi producţia sunt importante, dar ele reprezintă doar una dintre unităţile de business ale grupului.

DA

Schimbul de active planificat cu Gazprom va avea loc şi are rolul de a permite înlocuirea rezervelor la costuri convenabile. OMV a planificat ca 90% din investiţiile planificate până în 2020 să meargă în zonele considerate principale – Austria şi România, ţări în care OMV deţine zăcăminte mature.

NU

România nu a apărut niciodată în discuţiile Gazprom despre un eventual schimb de active. De ce? Pentru că partea românească, elementul central în modelul integrat de business al grupului OMV, este foarte performantă, iar „echipa care câştigă nu se schimbă„.

NU

Întrebat despre ipoteza de a schimba conducerea executivă din România, Rainer Seele a exclus vehement această idee: „Petrom este astăzi într-o poziţie cu totul diferită faţă de acum 10 ani şi nu vreau să schimb nimic din ceea ce funcţionează foarte bine„. Mariana Gheorghe este „unul dintre cei mai buni directori executivi pe care i-am cunoscut„, iar ideea de renunţa la ea este un zvon fără nicio bază, a clarificat Rainer Seele.

NU

Nu vrem să vindem centrala de la Brazi, pentru că este plasată în mijlocul afacerii noastre şi ne oferă deja o cotă importantă de piaţa (în jur de 10%) de generare de electricitate„. Un business care altfel devine marginal la nivelul grupului, în urma deciziei de a scote la vânzare centralele electrice pe gaze din Germania şi Turcia. După „o dureroasă excursie pe tărâmul electronilor„, „intenţionăm să ieşim din generarea de electricitate, pentru că suntem o companie de ţiţei şi gaze„, a spus Seele. „Noi, OMV, nu noi, OMV Petrom„, a subliniat, pentru că „România este o altă lume, mai bună, în ceea ce priveşte producţia de electricitate„.

DA

Rainer Seele a susţinut implicarea OMV în gazoductul Nord Stream 2, planificat să intre în funcţiune peste câţiva ani, pe care îl consideră un proiect sigur din punct de vedere financiar şi un element de securitate în aprovizionarea cu gaz natural pentru Europa. „În 48 de ani de relaţii comerciale cu Gazprom, compania rusă a respectat întotdeauna termenii contractelor, iar astăzi este decisă să investească pentru gazoductul din Marea Baltică„, a insistat Rainer Seele, atunci când a fost provocat să comenteze riscurile pe care situaţia geo-politică şi adversitatea dintre Rusia şi blocul euro-atlantic le-ar putea pune la adresa tranzitului de gaze dinspre Federaţia Rusă.

DA

Rezervele de la Marea Neagră rămân prioritare, dar „nu cred ca gazul va fi extras până în 2020„, a precizat Seele. Decizia statului român cu privire la regimul fiscal va influenţa strategia viitoare a grupului: „este esenţială stabilitatea cadrului fiscal, indiferent de Guvern sau ministru al Energiei, pentru că noi planificăm investiţii de 20-25 de ani„. Rainer Seele a evitat să menţioneze vreun element concret din acest cadru fiscal (redevenţe, impozit pe profit, suprataxare, taxa pe construcţii speciale etc), dar a evocat exemplele Marii Britanii şi Germaniei, unde autorităţile au luat măsuri de suţinere a industriei atunci când contextul general a pus în pericol stabilitatea producţiei de ţiţei şi gaze.

NU

Gazele de la Marea Neagră nu concurează cu gazul rusesc, consideră Rainer Seele, „pentru că avem nevoie de ambele resurse.” Cea mai mare parte a investiţiilor OMV va merge în România, iar eventuala producţie din Marea Neagră ar urma să fie vândută în România, Bulgaria sau în ţări din Europa Centrală, datorită costurilor mai mici de transport. Totul va depinde însă de preţul gazelor şi de cererea de gaze din regiune.

NU

OMV nu este producător de maşini. OMV nu este producător de electricitate. Va dura mult până când va apărea o piaţă de maşini electrice” sunt ideile forte ale unui adept convins al modelului de business focalizat pe ţiţei şi gaze. Rainer Seele a etichetat în mod repetat OMV drept o companie de ţiţei şi gaze, chiar şi atunci când i-au fost aduse în atenţie tendinţele de diversificare pe care alţi (mari)jucători le-au adoptat. „Sunt concentrat pe prezent, când avem nevoie de stabilitate„, a spus Seele. „Sunt convins că peste 10 ani vom avea nevoie de încă şi mai mult gaz, pentru că este o soluţie alternativă mai bună decât cărbunele, din punct de vedere al mediului„, a explicat liderul OMV.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Un comentariu la „Grupul OMV mizează pe România pentru stabilitate într-un mediu dominat de incertitudine”

  1. OMV – o companie cu 19 miliarde de euro datorii de tot felul si cu 73% din venituri din Romania. In rest numai aventuri nereusite; Turcia – pompe, eoliene- Romania, co-generare-romania, gas-plants-AUstria /Ger, Marea Nordului, Tunisia- transport gaze, etc.

    Bun de gura Herr Seele dar nu cred ca vor putea evita insolventa prin iunie-iulie. De unde sa platesti scadentele datorii, inclusiv facturi curente daca tu peierzi bani ( -300M Euro 2015) si imprumuti 500M Eur sa platesti dividente. Companiile astea europeene cu bani de la stat ( statul austriac are 25% din OMV) numai tampenii fac. Poate mai imita si ele modelul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *