Acasă » Electricitate » Greenpeace sintetizează obstacolele percepute de românii care vor să devină prosumatori

Greenpeace sintetizează obstacolele percepute de românii care vor să devină prosumatori

14 martie 2019
Electricitate
energynomics

Administrația Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice la consumatorii casnici. Inițiativa AFM este cel mai important mijloc de sprijinire a apariției prosumatorilor în România și a stârnit interes în rândul potențialilor beneficiari.

Marian Mândru, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a fost invitat în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României pentru a oferi detalii despre opiniile prosumatorilor despre programul de finanțare al AFM. Marian Mândru a colectat o serie de observații pe care le-a sintetizat în șase puncte.

“Am extras 6 puncte din opiniile exprimate pe grup despre cum ar putea fi îmbunătățit programul AFM pentru prosumatori. Unele observații nu țin numai de AFM, însă ar putea contribui la succesul programului. Le voi transmite azi către Senat și alte autorități”, a anunțat Marian Mândru, pe pagina de Facebook a grupului Protecția Prosumatorului.

Principalele 6 observații sunt:

  • Eliminarea autorizației de construire pentru panouri fotovoltaice. Obținerea acestei autorizații este un proces foarte lung și costisitor pentru prosumatori. Trebuie să fie găsită o soluție mai rapidă pentru instalarea panourilor fotovoltaice într-un mod care să respecte normele de siguranță.
  • Clarificarea traseului ce trebuie parcurs pentru a deveni prosumator. Nu există încă un document complet emis de autorități, care să cuprindă toate etapele, cu documentele și costurile aproximative aferente.
  • Caracteristicile tehnice ale echipamentelor descrise în ghid trebuie să fie mai permisive. Condițiile actuale duc la un număr mic de echipamente care se potrivesc cu cerințele AFM (solicitarea se referă în special la invertoare), generând costuri mari și lipsă de competiție pe piață.
  • Existența unei proceduri unice de autorizare pentru prosumatori. Autoritățile centrale trebuie să comunice către toate autoritățile locale (primării) o procedura unică pentru prosumatori. În momentul de față, pentru situații identice, în județe diferite, se solicită documente și/sau autorizații diferite la nivel local. Această procedură unică trebuie să fie pusă cât mai curând la dispoziția celor care doresc să devină prosumatori.
  • Rezolvarea cu rapiditate a problemelor care vor apărea în program. Atât AFM, cât și reglementatorul (ANRE), trebuie să țină cont de reacțiile pieței și să îmbunătățească mai repede condițiile pentru prosumatori.
  • Costuri rezonabile pentru racordarea prosumatorilor la rețea.

Între timp, AFM a decis să mai prelungească o dată termenul pentru înscrierea instalatorilor și a schimbat condițiile de depunere a dosarelor. Numărul celor avizați este încă insuficient pentru a acoperi cererea anticipată la nivel național, iar numărul dosarelor respinse (circa o sută) sugerează că procedura este prea complicată, criteriile prea restrictive și insuficient înțelese de companiile interesate să intre în program. Noul termen comunicat de AFM este 29 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *