Acasă » Termo » Greenpeace: Planul propus de România referitor la energie și climă: dăunător, lipsit de ambiție și penalizat de Comisia Europeană

Greenpeace: Planul propus de România referitor la energie și climă: dăunător, lipsit de ambiție și penalizat de Comisia Europeană

20 iunie 2019
Interes general
Energynomics

Recomandările Comisiei Europene pentru planul național integrat privind energia și clima (PNIESC) al României, care vizează perioada 2021-2030, sunt foarte tranșante. Proiectul depus de România la sfârșitul anului trecut este lipsit de ambiție, nu precizează sursele de investiții și nu explică cum vor fi atinse obiectivele legate de decarbonizare pentru 2030, dacă vor fi folosiți în continuare combustibili fosili, susțin oficialii Greenpeace.

Comisia recomandă ca ținta pentru 2030 de energie din surse regenerabile să crească substanțial până la cel puțin 34%, aceasta fiind contribuția calculată a României pentru atingerea țintei Uniunii Europene. Ținta propusă de România anterior fusese de 27.9%, cu mult sub potențialul pe care țara noastră îl are. De asemenea, României i se solicită să sprijine energia regenerabilă și să instituie măsuri pentru a simplifica mediul de operare pentru prosumatori și cooperative energetice, prin simplificarea procedurilor de licențiere și autorizare.

„România participă în mod greșit la definirea unui plan european pro-climă pentru următorul deceniu. Starea de criză climatică în care ne aflăm, recunoscută și chiar declarată deja oficial de unele state și personalități ale lumii, are nevoie de măsuri ferme, care să schimbe fundamental societățile din Europa. România încearcă să negocieze, jucându-se cu procentele, ceva ce nu e de negociat: viitorul”, declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Comisia Europeană remarcă faptul că există o „tensiune” între obiectivul UE de decarbonizare și alegerea Guvernului român de a continua producția de energie pe bază de cărbune după 2030. Ținând cont de impactul creșterii prețului la certificatele de carbon, precum și de competitivitatea scăzută a cărbunelui, dar și de impactul poluării asupra sănătății publice, acest aspect contradictoriu trebuie discutat și fundamentat în planul final.

Deja mai mult de jumătate din statele membre UE au anunțat că vor renunța la energia pe bază de cărbune până în 2030 cel târziu. Cel mai recent anunț a venit din partea Slovaciei care va închide ultima termocentrală în 2023.

La capitolul energie nucleară, România prevede continuarea utilizării și extinderii capacităților de energie nucleară până în 2030 și după acest an. În acest context, Comisia Europeană cere o serie de informații elementare care nu se regăsesc în plan, precum durata de viață a reactoarelor nucleare existente și noi, dar și impactul noilor reactoare asupra mixului de energie și asupra exporturilor.

Concluzia este că planul final trebuie să fie mult mai precis și să conțină informații concrete/verificabile. Astfel, Comisia punctează asupra lipsei unui calendar clar de eliminare treptată a capacităților existente, majoritatea foarte vechi și poluante, și înlocuirea lor cu unele noi. De asemenea, este remarcată lipsa enumerării subvențiilor energetice acordate de către Guvernul român, „inclusiv și în special în ceea ce privește combustibilii fosili”, dar și o dată limită până când acestea vor fi acordate, spun oficialii Greenpeace.

Autor: Energynomics

Un comentariu la „Greenpeace: Planul propus de România referitor la energie și climă: dăunător, lipsit de ambiție și penalizat de Comisia Europeană”

  1. Este corecta pozitia primului ministru polonez fata de politica UE privind cota de regenerabile 38%.E laudabila lupta Greenpeace Roamania pentru mediu,din pacate uita sa ne spuna si afirmatiile PM polonez privind grija pe care o au tarile dezvoltate pentru mediu din tarile lor,prin mutarea industriei in tarile sarace.In ceea ce priveste planul propus privind energia si mediu, cred ca va mai trece multa apa pe Dambovita pana cand vom avea oameni competenti care sa gandeasca aceasta strategie.De 25 de ani posturile de decizie sunt asigurate de oameni cu carnete de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *