Greenpeace – Eliminarea taxei Oxigen, un act iresponsabil; Costel Alexe – taxa ar fi fost o măsură bună

0

Bogdan Tudorache

Activiștii de mediu de la Greenpeace România consideră eliminarea taxei Oxigen ”un act populist și complet iresponsabil”, conform unui comunicat remis energynomics.ro.

”Dreptul la sănătate și aer curat nu e negociabil și nu se votează pe facebook! În România, mor anual peste 20.000 de oameni din cauza poluării, iar Primăria Municipiului Bucureşti prin Gabriela Firea este direct responsabilă de o parte dintre acești morți. Politicienii români uită încă o dată că sunt în slujba cetățenilor și au datoria să adopte cele mai eficiente măsuri pentru bunăstarea lor, chiar și atunci când acestea sunt nepopulare. Perspectiva unui nou mandat a cântărit mai mult pentru Gabriela Firea decât sănătatea bucureștenilor”, se arată în comunicatul organizației, în urma deciziei Primăriei București de a renunța la taxă pe baza unor opinii exprimate pe site-ul de socializare propriu.

“Decizia Gabrielei Firea ne va costa pe toți. Dincolo de sănătatea noastră, vorbim și despre amenzile uriașe pe care urmează să le plătim tot noi, cetățenii. Reamintim, Comisia Europeană a declanșat mai multe procese de penalizare tocmai pentru că Primăria nu a luat și nu ia măsuri pentru a limita expunerea populației la nivelul alarmant de poluare din București.”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Costel Alexe: Taxa Oxigen ar fi putut fi o măsură bună

Taxa oxigen ar fi putut fi o măsură bună pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din Bucureşti – apreciază ministrul mediului, Costel Alexe, care condamnă gestul primarului general, Gabriela Firea, pentru că nu a organizat o dezbatere publică amplă de la bun început, conform Radio România Actualități.

Costel Alexe a declarat că retragerea taxei arată că municipalitatea nu a reuşit să gândească o măsură concretă pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din Capitală şi nici pentru mediu în general.

În viitor trebuie gândită o astfel de taxă, la nivel naţional, pentru a reduce poluarea din marile oraşe, însă măsura trebuie să fie bazată pe o consultare publică reală şi în dialog cu Comisia Europeană – a spus ministrul în exerciţiu al Mediului. ”Ca liberal, sunt de acord cu principiul: poluatorul plătește în orice domeniu, că e vorba de calitatea aerului, că e vorba de mașină sau orice alt mijloc de transport, că este vorba de deșeuri. Taxa oxigen nu era o taxă rea și cu siguranță putea să ajute și administrația publică din București, și bucureștenii. Pentru acest an, Guvernul României nu ia în calcul acest lucru, dar în viitor, după ce vom face consultare publică cu societatea românească și vom avea corespondență cu Bruxelles-ul, trebuie să facem asta”, a spus Alexe.

Share.

Lasă un comentariu