Acasă » Regenerabile » Greenpeace: Apple, Google și Facebook fac progrese către o energie 100% regenerabilă

Greenpeace: Apple, Google și Facebook fac progrese către o energie 100% regenerabilă

12 ianuarie 2017
Eolian
Bogdan Tudorache

Apple, Google, Facebook și Switch fac progrese remarcabile în ceea ce privește trecerea către energie 100% regenerabilă, în timp ce companii ca Netflix, Amazon Web Services și Samsung bat pasul pe loc. Mai multe detalii puteți afla din raportul lansat recent de către Greenpeace SUA, Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet?, care arată amprenta de energie a celor mai mari operatori de date și a aproape 70 dintre cele mai populare website-uri și aplicații, se precizează într-un comunicat transmis de Greenpeace Romania.

“Amazon continuă să vorbească despre regenerabile, dar când vine vorba de decizii în ceea ce privește energia, își tine clienții în ceață. Un fapt îngrijorător, mai ales că Amazon se extinde pe piețele deservite de energie murdară”, spune Gary Cook, analist IT senior Greenpeace SUA.

“La fel ca Apple, Facebook și Google, Netflix este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața online și are un cuvânt important de spus despre felul în care se alimentează cu energie. Netflix trebuie să se asigure că regenerabilele îi asigură creșterea, nu combustibilii fosili, și trebuie să își facă cunoscută poziția de lider”, adaugă Cook.

Netflix este una dintre cele mai mari companii din cele analizate, reprezentând o treime din traficul de internet din America de Nord, și ar trebui să contribuie semnificativ la cererea de date de streaming video la nivel mondial. În 2015, compania a anunțat că intenționează să compenseze în totalitate amprenta de carbon, dar o examinare mai atentă a relevat faptul că apelează la energie produsă prin arderea cărbunelui sau credite de energie regenerabilă disparate, credite ce nu contribuie la investiţiile în energia regenerabilă.

Pentru prima dată, raportul evaluează și companii din Asia, inclusiv giganți ca Tencent, Baidu, Alibaba și Naver, care se extind continuu la nivel global. Asia se află cu mult în spatele US în ceea ce privește angajamentele asupra regenerabilelor, în mare parte datorită puținelor opțiuni de energie curată oferite de către companiile monopol de energie chineze.

Aproape 20 de companii IT s-au angajat să folosească 100% energie regenerabilă. Dintre toate data center-ele evaluate, Switch (o companie nou intrată în acest raport anual) a făcut cele mai multe progrese pentru a alimenta întregul centru cu energie regenerabilă, atât prin achiziţii cât şi prin susţinerea agresivă a energiei regenerabile.

În 2012, amprenta energetică a industriei IT reprezenta 7% din consumul global de energie electrică, cifră ce va creşte cu siguranţă ţinând cont de creşterea traficului de internet, lucru ce va duce amprenta energetică IT la peste 12% din consumul global. Streamingul reprezinta 63% din traficul global de internet în 2015 şi se prognozează o creştere a acestuia la 80% până în 2020, conform raportului Cisco Network Traffic Forecast publicat în 2016.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *