Giles Dickson, WindEurope: România trebuie să-şi majoreze ţinta de regenerabile pentru 2030

0

Bogdan Tudorache

Țările din jurul României și-au majorat ținta inițială de energie regenerabilă pentru anul 2030, la recomandarea Comisiei Europene, și la fel ar trebui să procedeze și noul Guvern al României, a declarat, joi, Giles Dickson, CEO al WindEurope, prezent la București la conferința “Energy Transition 2019”, organizată de Asociația pentru Energie Eoliană din România (RWEA).

“Doar șapte săptămâni au mai rămas până când România și celelalte state europene trebuie să finalizeze Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice, pentru a-și fi definit ținta de energie regenerabilă. Țintele inițiale nu erau foarte ambițioase, în general, dar multe țări și-au majorat ambițiile și acum, că aveți un nou guvern, aveți o șansă să vă creșteți aceste obiective”, a precizat el.

Dickson a arătat cum și-au majorat țintele țările din jurul României. “Bulgaria și-a propus inițial 25%, iar Comisia Europeană a spus că potențialul Bulgariei este de 27%, iar Bulgaria s-a conformat și a ridicat ținta la cea propusă de CE. La fel, Grecia și-a propus 31%, iar CE a zis că este ok, doar să vă mai gândiți. A venit un nou Guvern și a mărit obiectivul la 35%”, a spus șeful WindEurope.

El a amintit că România și-a asumat, în documentul trimis la Bruxelles, o țintă de 27,9% pentru anul 2030, însă Comisia Europeană a cerut creșterea ei la 34%. “Sperăm ca noul Guvern să urmeze exemplul vecinilor și să ridice ținta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investiții și locuri de muncă, așa că hai să folosim potențialul economic și să beneficieze toți cetățenii”, a continuat Dickson.

Share.

Lasă un comentariu