Acasă » Interes general » Giganții energetici europeni formează o alianță pentru stocarea carbonului

Giganții energetici europeni formează o alianță pentru stocarea carbonului

4 octombrie 2017
Interes general
energynomics

Statoil, Shell și Total au semnat un parteneriat conform căruia cele trei companii energetice vor dezvolta o instalație de stocare a carbonului pe platoul continental norvegian (PCN).

Proiectul, care face parte din planurile mai largi ale guvernului norvegian pentru captarea și stocarea carbonului (CCS), este estimat să atingă o capacitate de aproximativ 1,5 milioane de tone de CO2 pe an. Captat inițial de instalațiile industriale onshore din estul Norvegiei, carbonul va fi transportat cu nave către un terminal de pe coasta de vest a țării.

După ce va fi transferat în tancurile de stocare intermediare, va fi apoi trimis printr-o conductă submarină în puțuri de injecție situate la est de câmpul gazeifer Troll, operat de Statoil în cadrul PCN. Potrivit partenerului principal Statoil, proiectul ar putea fi primul din lume care primește carbon industrial din mai multe țări.

„Statoil consideră că, fără captarea și stocarea dioxidului de carbon, nu este realist să atingem ținta climatică globală așa cum este definită în Acordul de la Paris”, a declarat Irene Rummelhoff, vicepreședinte executiv al diviziei Statoil, New Energy Solutions.

„Este nevoie de o scală masivă a numărului de proiecte CCS, iar colaborarea și schimbul de cunoștințe sunt esențiale pentru accelerarea dezvoltării. Suntem foarte mulțumiți de faptul că Shell și Total ne sunt parteneri și credem că experiența și capacitățile acestora vor consolida și mai mult acest proiect. Avem încredere în faptul că acest parteneriat robust este bine poziționat pentru a dezvolta acest prim proiect”.

Norske Shell și Total E & P Norge vor fi parteneri egali în cadrul proiectului, sub conducerea Statoil și vor contribui atât cu resursele de personal, cât și cu finanțare. Proiectul CCS reprezintă o oportunitate pentru companiile din domeniul energetic de a compensa emisiile de hidrocarburi, protejând modelele lor de afaceri, în condițiile în care urmează să intre în vigoare reglementări climatice mai stricte, potrivit The Engineer.

„Total integrează provocările climatice în strategia sa”, a declarat Philippe Sauquet, președintele diviziei Total de Gaz, Energie regenerabilă și Electricitate.

„Implicarea companiei în acest prim proiect de stocare la scară comercială este astfel complet aliniată cu foaia de parcurs cu emisii scăzute de carbon și cu strategia noastră de a deveni în cele din urmă un lider global în CCUS (Captarea, utilizarea și stocarea carbonului). Scopul acestui prim proiect integrat la scară industrială, susținut de guvernul norvegian, este de a dezvolta un model CCUS comercial viabil și reproductibil în vederea realizării altor proiecte importante din întreaga lume”, a mai spus Sauquet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *