Ghiţă: Vizita la Cernavodă a preşedintelui Eximbank SUA se va concretiza în variante de realizare a reactoarelor 3 şi 4

0

Vizita de marţi a preşedintelui Eximbank SUA, Kimberly Reed, la Cernavodă se va concretiza prin opţiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 şi 4, pe care Nuclearelectrica le va supune aprobării acţionarilor săi în cel mai scurt timp, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al SNN, citat de Agerpres.

El a amintit că, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. Totodată, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1.

“Ambele proiecte sunt esenţiale pentru viitorul securităţii energetice. Vizita de astăzi a reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări. Sunt obiective cruciale pentru ca România să atingă ţintele de decarbonizare şi securitate energetică”, a spus Ghiţă.

Acesta a arătat că retehnologizarea reactorului 1 permite funcţionarea unităţii pentru încă 30 de ani, cu costuri la jumătate faţă de realizarea unui nou reactor.

“Discuţiile de astăzi se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp”, a susţinut directorul general al companiei.

La rândul său, Kimberly Reed, preşedintele Exim US, prezentă la Cernavodă, a arătat că instituţia pe care o reprezintă acordă finanţări proiectelor în funcţie de anumite standarde şi aşteaptă ca partea română să aplice pentru finanţare.

“Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie de meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să anunţăm că vom asigura finanţarea pentru acest proiect”, a precizat Reed.

Share.

Lasă un comentariu